Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

-

Placering af arbejdstid: Har du styr på reglerne?

Af: Steen Elkjær

Foto: Colourbox

Medarbejderne skal naturligvis vide, hvornår de skal udføre deres arbejde.

Placering af arbejdstid kan ske på flere måder, og her redegøres for reglerne i hovedtræk. Herudover er der mange andre regler om arbejdstid, hvor nogle af de vigtige i overenskomsten er oplistet nedenfor:

  • Medarbejderne skal som hovedregel kende deres arbejdstid 4 uger frem i tiden. Det modsatte kan koste jer bøder på op til 10.000 kr. pr. medarbejder.

  • Medarbejdere på fuld tid arbejder 37 timer om ugen, men man kan aftale arbejdsuge på op til 45 timer, og der er ingen nedre grænse.

  • Det kan aftales, at arbejdstiden varierer fra uge til uge over en aftalt periode, så blot gennemsnittet af timerne svarer til den ugentlige aftalte arbejdstid.

  • Vagtplanen skal stemme overens med det timetal, som er anført i kontrakterne. Overarbejde og merarbejde skal ikke indgå i vagtplanen.

  • Planlægges arbejdsdagen til mere end 10 timer eller 12 timer (afhængig af fagområde), kan medarbejderen have ret til 100% tillæg for alle timer udover 10/12 timer.

  • Arbejdes der aften eller nat samt weekend skal der betales tillæg for arbejde i disse perioder.

  • Medarbejderne har som hovedregel ret til pauser for hver 4. arbejdstime. Pauser regnes ikke som arbejdstid, medmindre du og medarbejderne aftaler det.

  • Overarbejde med tilhørende pligt til at betale tillæg herfor defineres som arbejde, der er pålagt – hvis medarbejderen efter eget ønske, og evt. efter indgåelse af en aftale om frivilligt merarbejde, arbejder mere end det i ansættelsesbeviset aftalte timetal, udløser det ikke tillæg for overarbejde.

Reglerne om arbejdstid fremgår af af KA/Krifa overenskomstens paragraf 15, og navnlig satserne fremgår af de enkelte fagoverenskomster.

Tre vigtige regler
Der findes navnlig tre vigtige regler om arbejdstid i arbejdsmiljølovgivningen, og de lyder således:

  1. Medarbejderne skal have 1 fridøgn hver uge. Det vil sige, at de hver uge skal have 24 timer, hvor de har helt fri fra arbejde. Denne regel kan fraviges i enkelte tilfælde, men så skal medarbejderen have det manglende fridøgn senere. Der kan dog maksimalt arbejdes 12 dage, før medarbejderen har krav på 2 sammenhængende fridøgn.

  2. For at overholde hviletidsbestemmelserne skal der gå 11 timer fra medarbejderen går hjem den ene dag, og til han/hun møder dagen efter. Denne regel gælder hver dag, men den kan fraviges – for eksemepl ved, at medarbejderen én dag i en uge kun har 8 timers hviletid.

  3. 48-timers reglen siger, at medarbejdere maksimalt må arbejde 48 timer i gennemsnit om ugen over en periode på 4 måneder. Dog er der for landbrug en særlig bestemmelse, som giver ret til, at gennemsnittet opgøres over en periode på 12 måneder.

Manglende overholdelse heraf kan koste jer godtgørelser til medarbejderne.

Særlige regler for unge
Beskæftiger du unge i alderen 13-17 år på din virksomhed, gælder der særlige regler, som er vigtige at være opmærksom på, når der aftales arbejdstider med de unge.

De væsentligste regler er opsummeret herunder, og ønsker du at læse nærmere om reglerne, kan du finde flere oplysninger på Arbejdstilsynets hjemmeside.

Reglerne er her opdelt i forhold til den unges alder med fokus på arbejdstid, pauser og hviletid.

13-14 årige:

  • Må maksimalt arbejde 12 timer i skoleuger og 35 timer i skolefrie uger, heraf maksimalt 2 timer på skoledage og 7 timer på skolefrie dage.

  • Må ikke arbejde mellem kl. 20.00 og kl. 06.00, og der skal gå mindst 14 timer fra den unge går hjem den ene dag, og til han/hun møder dagen efter.

  • Skal have en pause på ½ time, hvis arbejdstiden varer mere end 4,5 time.

15-17 årige:

  • Må maksimalt arbejde 12 timer i skoleuger og 40 timer i skolefrie uger, heraf maksimalt 2 timer på skoledage og 8 timer på skolefrie dage.

  • Som ikke går i skole, må arbejde lige så meget som voksne indenfor samme fagområde, dog maksimalt 40 timer pr. uge og 8 time pr. dag.

  • Må ikke arbejde mellem kl. 20.00 og kl. 06.00 (med visse undtagelser, fx i forhold til butiksarbejde), og der skal gå mindst 12 timer fra den unge går hjem den ene dag, og til han/hun møder dagen efter.

  • Skal have en pause på ½ time, hvis arbejdstiden varer mere end 4,5 time.

Ligesom dine øvrige medarbejdere har de unge krav på at få udleveret et ansættelsesbevis, hvis de arbejder 3 timer eller mere pr. uge.

Vi anbefaler under alle omstændigheder altid, at der udarbejdes en skriftlig aftale, der dokumenterer aftalen mellem dig og den unge. Vi har en særlig kontraktskabelon til formålet, som du til enhver tid kan få tilsendt ved at kontakte os.

Giver ovenstående anledning til spørgsmål, er du som KA-medlem altid velkommen til at kontakte juridisk afdeling.

Del denne artikel: