Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Brdr. Mann havde intet valg: Tvunget til at underskrive 3F-overenskomst

Venstre-profilen Kristian Pihl Lorentzen besøgte fredag Brdr. Mann, der forleden blev tvunget til at skrive under på en 3F-overenskomst, selv om virksomheden allerede er omfattet af en anerkendt overenskomst.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

”Jeg går ind for ordentlighed på arbejdsmarkedet. Det skal der ikke herske tvivl om. Men jeg går også ind for valgfrihed, og derfor støder det mig at høre, hvordan 3F har opført sig i denne sag,” siger Kristian Pihl Lorentzen.

”Sådan en historie støder virkelig mit liberale sindelag. Den gør mig ked af det, fordi jeg synes, det er så urimeligt,” siger folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre.

Han er taget til Hjorthede for at tale med Leo Mann, der driver entreprenørvirksomheden Brdr. Mann sammen med sin bror.

Forleden skrev Leo Mann under på en 3F-overenskomst, selv om virksomheden allerede er omfattet af KAs overenskomst med Det Faglige Hus. 

Han havde reelt ikke noget valg. Der var ikke andre muligheder, hvis han fortsat skal kunne drive sin virksomhed med cirka 10 medarbejdere.

“Jeg har skrevet under på overenskomsten, men jeg har gjort det i protest, og jeg opgiver ikke kampen mod 3F,” siger Leo Mann.

”Sådan en historie støder virkelig mit liberale sindelag. Den gør mig ked af det, fordi jeg synes, det er så urimeligt.”

Kristian Pihl Lorentzen, folketingsmedlem, Venstre.

Kristian Pihl Lorentzen understreger, at han naturligvis er tilhænger af den danske model.

”Jeg går ind for ordentlighed på arbejdsmarkedet. Det skal der ikke herske tvivl om. Men jeg går også ind for valgfrihed, og derfor støder det mig at høre, hvordan 3F har opført sig i denne sag,” siger Kristian Pihl Lorentzen og uddyber:

”Det er desværre ikke første gang, man hører om de her 3F-metoder.”

Rent politisk er der ikke noget at gøre med den nuværende regering, vurderer Kristian Pihl Lorentzen.

”Vi er nødt til at vente, til vi får magten,” siger han.

Helt særlig sag
Brdr. Mann-sagen er speciel.

Sidste år vandt virksomheden over 3F i Arbejdsretten. Fagforbundet påstod, at Brdr. Mann var omfattet af 3Fs overenskomst, men Arbejdsretten sagde nej.

Efter den klare afgørelse skulle man tro, at der kunne sættes punktum.

Sådan gik det ikke. Slet ikke.

I stedet for at acceptere afgørelsen fra Arbejdsretten sendte 3F et brev til Brdr. Mann med krav om overenskomst.

“Jeg har skrevet under på overenskomsten, men jeg har gjort det i protest, og jeg opgiver ikke kampen mod 3F.”

Leo Mann, medejer, Brdr. Mann

”Det chokerede mig. Nu havde Arbejdsretten lige slået fast, at vi ikke er omfattet af 3Fs overenskomst, og så kommer fagforbundet bagefter og kræver, at vi tegner overenskomst. Vi har jo allerede en overenskomst,” siger Leo Mann.

For at forstå hvor absurd 3Fs opførsel er, spoler vi tiden tilbage til 2016. Her søgte Brdr. Mann om optagelse i organisationen Dansk Byggeri.

Det medlemskab ville medføre en 3F-overenskomst. Dansk Byggeri sagde nej og annullerede Brdr. Manns ansøgning om medlemskab og refunderede indmeldelsesgebyret.

”For os var det vigtigt at blive omfattet af en overenskomst, så vi undersøgte mulighederne. Vi valgte at blive medlem af Arbejdsgiverforeningen KA og omfattet af deres overenskomst, når nu Dansk Byggeri ikke ville have os som medlem,” siger Leo Mann.

Siden kom 3F på banen:

”De mente, at vi var omfattet af deres overenskomst alligevel, selv om Dansk Byggeri havde afvist os som medlem. Det er i den sag, at Arbejdsretten gav os medhold,” siger han.     

”3Fs opførsel er dybt usympatisk. Man taber en sag og så vil man efterfølgende gennemtrumfe sin overenskomst med tvang. Det er simpelthen magtarrogance ud over alle grænser.”

Karsten Høgild, direktør, KA

Efter afgørelsen i Arbejdsretten krævede 3F som sagt overenskomst. Brdr. Mann besvarede med et nej tak, da virksomheden allerede er overenskomstdækket.

Det afslag accepterede 3F ikke. Fagforbundet svarede tilbage med et konfliktvarsel.

Kort før jul blev der skruet yderligere op for konflikten, da Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) iværksatte en sympatikonflikt.

Det betød, at andre virksomheder, der er omfattet af FH-overenskomster, ikke må udføre arbejde på byggepladser, hvor Brdr. Mann løser opgaver.

”Vi er på 15-20 byggepladser, og hvis vi tvinges væk fra dem, er der ikke meget virksomhed tilbage. Jeg forstår simpelthen ikke, at vi som samfund accepterer, at 3F får lov til at bruge de metoder. Jeg synes, at 3F skulle bruge kræfterne på virksomheder, hvor der er noget at komme efter i stedet for at chikanere sådan nogle som os,” sagde Leo Mann kort før jul.

Magtarrogance
KA-direktør Karsten Høgild deltog i fredagens møde med Leo Mann og Kristian Pihl Lorentzen.

”Her har vi en virksomhed, som har Arbejdsrettens ord for ikke at være omfattet af 3Fs overenskomst. Kort tid efter den afgørelse kommer 3F med sit krav om overenskomst, selv om virksomheden jo allerede er dækket af en overenskomst, som selvsamme Arbejdsret anerkender som gældende, siger Karsten Høgild og tilføjer:

”3Fs opførsel er dybt usympatisk. Man taber en sag og så vil man efterfølgende gennemtrumfe sin overenskomst med tvang. Det er simpelthen magtarrogance ud over alle grænser,” siger Karsten Høgild.

Del denne artikel: