Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA-formand frygter økonomisk overophedning: Vi risikerer at sætte opsvinget over styr

KA-formand Svend Erik Bøytler Rahbek ser tegn på overophedning i flere brancher, og det kan få store konsekvenser for samfundsøkonomien. Han kommer med advarslen på KAs generalforsamling, der holdes i dag.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Foto: Lars Salomonsen

Så lykkedes det endelig at holde KAs generalforsamling.

Den skulle være holdt første fredag i marts, men der lå coronaen som en tung dyne over samfundet. Den blev derfor rykket til begyndelsen af maj, men der tillod restriktioner ikke at samle så mange.

Det kan så lade sig gøre i dag – fredag den 27. august – hvor godt 200 personer er mødt op på Scandic Bygholm Park i Horsens.

Coronaen fylder selvsagt en del i formand Svend Erik Bøytler Rahbeks beretning, hvor han og bestyrelsen kigger tilbage på halvandet år, der blev helt anderledes end forventet.

KA nåede lige at holde sin generalforsamling i begyndelsen af marts 2020, inden Danmark lukkede ned.

”Jeg er overbevist om, at det dengang var de færreste, der kunne forestille sig hvilke store omvæltninger, vi skulle opleve i den efterfølgende tid. Der ventede en hverdag med store begrænsninger, restriktioner og forbud. Det var en helt ny verden, som ligger langt fra den frie og demokratiske samfundsform, vi har udviklet og kendt gennem mange år. Jeg håber, det bliver en ”hundredårs-begivenhed”, som vi ikke kommer til at opleve igen,” siger Svend Erik Bøytler Rahbek.

”KA er til stadighed fremme i skoene – ser, hvor der er mulighed for at påvirke arbejdsmarkedet og det danske samfund med vore værdier, som har vist sig at være holdbare og bæredygtige i 90 år. Frihed, ansvar og respekt. Fordi vi tror og ved, at der er en anden og bedre vej end konfliktens vej.”

Svend Erik Bøytler Rahbek, formand, KA

Coronaen gav telefonstorm
Han fortæller, hvordan KAs sekretariat oplevede telefonstorm i ugerne efter nedlukningen i marts 2020.

”Det er naturligt, at så store omvæltninger giver anledning til mange spørgsmål som virksomhedsleder. Der var rigtig mange spørgsmål til alt fra medarbejdernes rettigheder, muligheder for hjemsendelse til hvilke muligheder, der var for at få del i den efterhånden lange række af kompensationspakker,” siger Svend Erik Bøytler Rahbek og fortsætter:

”Lovgivningsarbejdet omkring diverse kompensationspakker var i den grad præget af brandslukning og høj grad af lovsjusk. Der opstod mange huller og endnu flere spørgsmål,” siger han.  

Svend Erik Bøytler Rahbek understreger, at selv om det meste af Danmark i dag er genåbnet, er der lang vej til normale tilstande.

”Situationen er meget forskellig fra branche til branche. Nogle brancher har været og er fortsat hårdt ramt, mens andre har rekordomsætning. Derfor er det meget vigtigt, at der tages de rette værktøjer i brug, så landet kommer videre på en god måde, siger han og advarer mod den begyndende overophedning, der ses inden for flere brancher:

”Hvis ikke farten tages lidt af – enten naturligt eller via indgreb – peger flere økonomer på, at presset kan ende i en større overophedning, der kan sætte hele opsvinget over styr. Hvis vi ikke får styr på det, risikerer vi at skade Danmarks konkurrenceevne markant,” siger han.

Rekordmange medlemmer
KA fylder 90 år her i 2021, og generalforsamlingen skal også bruges til at markere jubilæet.

KA har aldrig haft så mange medlemmer som nu. Her i sommer rundede man 1300 medlemmer – det er en markant fremgang siden 1. januar 2020, hvor medlemstallet var 1093. Selv om KA er 90 år, tynger alderen bestemt ikke.

”KA er til stadighed fremme i skoene – ser, hvor der er mulighed for at påvirke arbejdsmarkedet og det danske samfund med vore værdier, som har vist sig at være holdbare og bæredygtige i 90 år. Frihed, ansvar og respekt. Fordi vi tror og ved, at der er en anden og bedre vej end konfliktens vej,” siger Svend Erik Bøytler Rahbek.

Anbefaler CO2-afgift
Som medlem af SMVdanmark har KA deltaget aktivt i klimaudvalget, hvor man har arbejdet med, hvordan små og mellemstore virksomheder kan bidrage til at nå målsætningen om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030. Udvalget anbefaler en ensartet afgift på 1500 kr. pr. ton CO2.

”Det er en utrolig svær debat. Vi er i KA absolut ikke tilhængere af flere afgifter, men bestyrelsen er enig i at støtte forslaget, da vi mener, at virksomheder, som udleder mest, også skal betale mest. Hvis der ikke indføres en ensartet CO2-afgift, sendes regningen uden tvivl videre til virksomheder, der ikke udleder ret meget. Det er hverken fair eller retfærdigt,” siger Svend Erik Bøytler Rahbek og peger på flere fordele ved en ensartet afgift:

”Det er den billigste måde at nå målet på, da alt andet vil blive ekstremt dyrt og komplekst at administrere. En CO2-afgift gør det mindre attraktivt at bruge sort energi, og virksomhederne får mulighed for at finde alternative løsninger afhængige af behov,” siger han.

Svend Erik Bøytler Rahbek understreger, at afgiften skal indføres på en måde, så der tages forskellige hensyn.

”Det er vigtigt, at tingene indrettes på en måde, så samfundet i høj grad sikrer sig mod, at virksomhederne bare flytter produktion og dermed forurening til udlandet. Det provenu, der opnås, skal føres tilbage til erhvervslivet – gerne som en reduktion af erhvervslivets skatter og afgifter. På den måde kan det være med til at sikre innovation af grønne løsninger,” siger han.

To markante KA-sejre
Svend Erik Bøytler Rahbek kommer i beretningen ind på to markante politiske sejre, som KA har investeret mange kræfter i at kæmpe i hus.

Den første er godsloven, hvor regeringen, venstrefløjen, fagbevægelsen og Dansk Arbejdsgiverforening kæmpede for en model, der reelt ville sikre 3F overenskomstmonopol på godsområdet. De borgerlige partier og Radikale Venstre sagde nej til den løsning og sikrede dermed aftalefriheden.  

Den anden sejr kom på landbrugsområdet, hvor regeringen i ly af coronasituationen og mink-skandalen lagde op til at ændre praktikantbekendtgørelsen på en måde, der ville tvinge en lang række landbrugsvirksomheder til at være dobbeltoverenskomstdækket. Også her satte de borgerlige og Radikale Venstre heldigvis foden ned og sikrede aftalefriheden.

”Det ville have været fuldstændig urimeligt og konkurrenceforvridende for KAs medlemmer. Problematikken er den efterhånden velkendte, at den siddende regering har et udbredt ønske om at skabe monopoltilstande på overenskomstområdet,” siger Svend Erik Bøytler Rahbek.  

Del denne artikel: