Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Hvis klimamål skal nås, er der ingen vej udenom en CO2-afgift

KA-direktør Karsten Høgild har den 11. august dette indlæg i Dagbladet Børsen.

Af: Karsten Høgild

Foto: Jesper Voldgaard

I Arbejdsgiverforeningen KA støtter vi tanken om en CO2-afgift, fordi den er et vigtigt, retfærdigt og effektivt redskab i bestræbelserne på at nå målsætningen om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030.

Lad mig slå én ting fast med det samme: I KA er vi helt generelt ikke kendt som fortalere for flere skatter og afgifter, og det bliver vi heller ikke.

Men i det konkrete tilfælde giver det helt overordnet mening at lade de virksomheder, der udleder meget CO2, betale en større del af regningen. Alternativet er at sende regningen videre til virksomheder, der ikke udleder ret meget, og det er hverken fair eller fornuftigt.   

Det er meget vigtigt at understrege, at en CO2-afgift skal indføres på en intelligent og retfærdig måde, så der tages hensyn til konsekvenserne i forhold til udflytning af arbejdspladser.

Det nytter selvfølgelig ikke, at vi indfører afgiften på en hovedløs måde, så danske virksomheder og arbejdspladser reelt tvinges til udlandet. Det vil være skidt, både for den danske samfundsøkonomi og for det globale CO2-regnskab.

Der skal være balance i tingene, så vi sikrer, at vi tager hånd om klimaudfordringerne på en måde, så vi fortsat kan bevare og udvikle vores velfærdssamfund.    

Man kan være enig eller uenig i målsætningen om en CO2-reduktion på 70 procent, men det er nu engang den, et bredt flertal i Folketinget har tilsluttet sig. Det er det, vi bør forholde os til.

“Det nytter selvfølgelig ikke, at vi indfører afgiften på en hovedløs måde, så danske virksomheder og arbejdspladser reelt tvinges til udlandet. Det vil være skidt, både for den danske samfundsøkonomi og for det globale CO2-regnskab.”

Karsten Høgild, direktør, KA

At lukke øjnene og tænke, at hele klimaproblematikken er et overstået kapitel i morgen, er ikke en mulighed. Klimaproblematikken er en gigantisk udfordring for vores samfund, og derfor bør vi have en fælles interesse i at anvise en farbar og realistisk vej til målet om en CO2-reduktion på 70 procent.

Hvis vi som arbejdsgivere lægger os i hængekøjen og lader den yderste politiske venstrefløj diktere løsningerne, kan vi være helt sikre på, at erhvervslivets udfordringer ikke vil møde den store forståelse.

Del denne artikel: