Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

-

KA-formand: Overenskomsten er nøglen til mere KA-indflydelse på arbejdsmarkedet

Svend Erik Bøytler Rahbek kommenterede bruddet med Det Faglige Hus i sin formandsberetning på KA’s generalforsamling. Han benyttede også lejligheden til at glæde sig over det nye overenskomstsamarbejde med Krifa.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

”I takt med, at vi i KA er vokset og nu er den 4. største arbejdsgiverforening i Danmark, og Det Faglige Hus og Krifa samlet set er noget større end 3F, hviler der et stort ansvar på os for at sikre den danske models overlevelse," sagde KA-formand Svend Erik Bøytler Rahbek i formandsberetningen på KA's generalforsamling. Foto: Lars Salomonsen

”Vi synes, det er en uforståelig måde at agere på. Det svarer til at opsige alle fodboldregler før en kamp, men alligevel ønske at spille kampen, men med den klare forudsætning, at man vil vinde.”

Ordene kom fra Svend Erik Bøytler Rahbek i formandsberetningen på KA’s generalforsamling, der foregår i dag fredag den 7. marts. En del af beretningen handlede naturligvis om bruddet med Det Faglige Hus, der i sensommeren 2024 opsagde organisationsaftalen med KA. Selv om aftalen var opsagt, agtede Det Faglige Hus at forhandle overenskomst med KA ud fra devisen, at man kunne trække opsigelsen tilbage, hvis man fik sine ultimative krav igennem.  

”Den fremgangsmåde kunne vi naturligvis ikke acceptere. Vi forsøgte at komme i dialog med Det Faglige Hus om en vej til at kunne fortsætte overenskomstsamarbejdet, men der var fuldkommen radiotavshed fra deres side,” forklarede Svend Erik Bøytler Rahbek de godt 200 fremmødte i den store sal på Scandic Opus Horsens.

Opsigelsen af samarbejdet kom ud af det blå, fordi KA i lang tid op til bruddet havde haft en række gode og konstruktive fællesmøder med Det Faglige Hus og Krifa med henblik på at udvide samarbejdet og dermed styrke det alternative overenskomstsystem. 

”I takt med, at vi i KA er vokset og nu er den 4. største arbejdsgiverforening i Danmark, og Det Faglige Hus og Krifa samlet set er noget større end 3F, hviler der et stort ansvar på os for at sikre den danske models overlevelse, så vi ikke risikerer, at det i fremtiden er politikerne, der skal fastlægge løn- og ansættelsesvilkår,” sagde Svend Erik Bøytler Rahbek og tilføjede:

”Påtager vi os ikke det ansvar, har den røde fagbevægelse reelt opnået et overenskomstmonopol, og det må aldrig ske, for det vil betyde, at der ikke længere vil være et frit valg på arbejdsmarkedet, hverken for arbejdsgivere eller lønmodtagere.”

Overenskomsten bør nytænkes
Svend Erik Bøytler Rahbek glædede sig over det nye overenskomstsamarbejde med Krifa og over det resultat, man har forhandlet på plads, og som KA’s medlemmer skal tage stilling til senere på generalforsamlingen.

”I forbindelse med forhandlingerne har vi drøftet nogle fælles visioner for vores fremtidige overenskomstsamarbejde, og hvordan det kan udvikle sig. Vi er enige om, at det er en vigtig forudsætning for den kollektive overenskomsts legitimitet, at flest mulige medarbejdere og arbejdsgivere er medlem af de overenskomstbærende organisationer, hvorfor vi sammen vil arbejde for det i respekt af den enkelte medarbejders og arbejdsgivers ret til et frit valg,” sagde Svend Erik Bøytler Rahbek.

KA ser en udbredelse af overenskomsten som vejen til større indflydelse på arbejdsmarkedet.

”Skal vi lykkes med det, er det helt afgørende, at vi forhandler overenskomster, der sikrer virksomhedernes konkurrenceevne og bidrager til at sikre gode og sunde arbejdspladser, hvor medarbejderne trives. Den røde fagbevægelse kan ved hjælp af konflikt tvinge virksomhederne til at være omfattet af deres overenskomst, hvorfor det indhold, de forhandler på plads, reelt er uden betydning for, hvor mange virksomheder, der vil tilslutte sig deres overenskomst. Samtidig er det umuligt for virksomheder, der er tvunget ind i FH-forbundenes overenskomster, at komme ud igen, hvis de er utilfredse med det indhold, som deres overenskomst får,” sagde Svend Erik Bøytler Rahbek og tilføjede:

”Det er helt modsat vores system, hvor udbredelsen af vores overenskomst alene kan ske af frivillighedens vej, hvorfor det på en helt anden måde stiller krav til os som overenskomstparter om, at vi forhandler en overenskomst, der er tilpasset virksomhedernes behov og situation. Det sker blandt andet ved, at vi til stadighed er i tæt dialog med medlemmerne. Vi skal være særdeles glade for, at vi har et sådant frivilligt system, og det er helt sikkert også sundt, at vi på den måde bliver udfordret på, at vi evner at forny og tilpasse overenskomsten til tiden, vi lever i, så vi kan fastholde eksisterende medlemmer og tiltrække nye virksomheder som medlemmer.”

Lad pensionsalder stige i takt med levealder
Svend Erik Bøytler Rahbek kom i sin beretning ind på KA’s politiske arbejde, som til stadighed fylder mere. I løbet af det seneste år har KA præsenteret forskellige politiske udspil – det seneste handler om, hvordan vi fremtidssikrer pensionssystemet, så der fortsat er råd til folkepension samtidig med, at vi sikrer, at der fortsat er tilstrækkeligt arbejdskraft til rådighed.

Svend Erik Bøytler Rahbek understregede, at KA ser Velfærdsaftalen fra 2006 er én af de bærende søjler i velfærdssamfundet.

”Velfærdsaftalen bygger på et princip om, at det gennemsnitlige antal år, man kan modtage folkepension, er 14,5 år. Siden 1995 har det antal år været stærkt stigende. Det må og skal vi have lavet om på, både af hensyn til samfundsøkonomien, men også i forhold til, at vi har en historisk mangel på arbejdskraft,” sagde han og føjede til:

”Men vi anerkender også, at der er forskel på, hvor længe man er i stand til at blive på arbejdsmarkedet, og der skal være en ordentlig og værdig tilbagetrækningsmulighed for nedslidte. Derfor ønsker vi at styrke seniorpensionen. Derimod foreslår vi at afskaffe Arne-pensionen, da det ikke giver nogen mening, at det offentlige skal betale for at raske og arbejdsdygtige mennesker træder ud af arbejdsmarkedet, blot fordi de har været et vist antal år på arbejdsmarkedet.”

Del denne artikel: