Forleden kunne Maskinbladet berette, at Skattestyrelsen har indført en ny praksis, som betyder, at maskinstationer skal betale afgift af diesel brugt på landevejen – med tre års tilbagevirkende kraft. I Arbejdsgiverforeningen KA mener vi, at det er et helt uhørt administrativt og økonomisk benspænd for en i forvejen presset branche.
De danske maskinstationer spiller en afgørende rolle i dansk landbrug ved at sikre, at moderne, effektive maskiner er tilgængelige for landmændene, men den nye afgiftspraksis truer med at lægge en unødvendig byrde på maskinstationerne.
Problemet er, at den nye fortolkning fra Skattestyrelsen betyder, at maskinstationer med tilbagevirkende kraft skal registrere og afregne afgifter for kørte kilometer mellem maskinhus og marker. Dette kræver en minutiøs registrering af samtlige ture, som kun kan opnås gennem kørebøger eller GPS-logning – en administrativ byrde, der virker både tidskrævende og helt unødigt bureaukratisk.
Desuden er tilbagevirkende afgiftsbetaling urimelig. Maskinstationerne har ikke haft mulighed for at tage højde for dette krav i deres regnskaber de seneste tre år, og det kan betyde betydelige ekstraregninger, som kan presse virksomhederne økonomisk. Det stiller spørgsmålet: Er det rimeligt, at man pludselig ændrer fortolkningen af reglerne og opkræver afgifter bagudrettet, når ingen tidligere har haft anledning til at føre de nødvendige registreringer?
Skatte- og afgiftsekspert Søren Engers har ifølge Maskinbladet taget skarp afstand fra Skattestyrelsens nye praksis og er lodret uenig i styrelsens fortolkning af reglerne. Når en førende ekspert på området direkte afviser styrelsens tilgang, bør det naturligvis få alarmklokkerne til at ringe. Det understreger for os at se behovet for, at Skatteministeriet griber ind og sikrer, at landets maskinstationer ikke udsættes for vilkårlige økonomiske krav, som de ikke har haft skyggen af chance for at forberede sig på.
Hvis man ønsker en fair løsning, bør der som minimum sikres en overgangsperiode, hvor maskinstationerne kan indføre de nødvendige systemer til at registrere kilometer og forbrug. Derudover bør tilbagevirkende krav skrottes, da virksomheder naturligvis ikke bør straffes for ikke at have fulgt en regel, som de ikke vidste eksisterede.
Vi opfordrer Skatteministeriet til at genoverveje denne praksis og tage en dialog med erhvervet om en løsning, der ikke kvæler en branche, som er helt afgørende for dansk landbrug og for fødevareproduktionen i Danmark. Maskinstationer har brug for klare og fair rammer – ikke nye skatteregler, der rammer branchen som en bureaukratisk høtyv midt om natten.