Havde KdF – Kristeligt dansk Fællesforbund – eksisteret endnu, havde det været op ad bakke med bevisførelsen i Arbejdsretten. Men KA’s jurist kunne fastslå i Arbejdsretten, at historien har ændret sig og dermed også KA’s og KF’s organisering og uafhængighed. Netop uafhængigheden mellem de to parter var et afgørende punkt, da dommerne skulle tage stilling til, hvorvidt overenskomsterne mellem de to parter er kollektive eller ej.
To parter, der indgår en kollektiv overenskomst, må nemlig ikke have et afhængighedsforhold eller have relationer gennem en fælles organisation.
LO, der havde indklaget virksomheden P.V. Trælast og Byggemarked, mente ikke, der var tale om to uafhængige parter. I anklageskriftet fremførte LO, at der for det første i KA´s og KF´s vedtægter er tale om et fælles kristent værdigrundlag. For det andet at der ikke er ret til konflikt, hvilket er et vigtigt kampmiddel og for det tredje, at der ingen fagretlig prøveret er (faglig voldgift).
Ingen betydning
“Vi skulle bevise, at det, LO postulerede, ikke passede, og for nogle af punkterne var det let, og dommerne var heldigvis enige med os,” siger Mogens Christensen, som er jurist i KA.
“I forhold til det kristne værdigrundlag konstaterede dommerne blot, at det er organisationernes grundlag, men at det ingen betydning har for, om overenskomsterne er indgået mellem to uafhængige parter. Om parterne har ret til konflikt har heller ingen betydning for indgåelsen af kollektive overenskomster, mente dommerne,” forklarer Mogens Christensen, som anfører at flere virksomheder herhjemme har kollektive overenskomster, men alligevel har frasagt sig konfliktretten, bl.a. Coop Danmark og Jyllands-Posten.
Nedlæggelse af KdF
Den afgørende bevisbyrde skulle findes i, hvorvidt KA og KF har et system, som gør dem uafhængige, og hvor der er mulighed for fagretlige afgørelser.
“Det var væsentligt at kunne fremføre, at KdF er blevet nedlagt, og vi derfor er to selvstændige organisationer. Vores vedtægter er også lavet om, så KdF’s navn ikke figurerer længere. Det er KF’s vedtægter endnu ikke, men det har vi ingen indflydelse på. Desuden er der den 4. marts i år underskrevet en ny organisationsaftale, som angiver klarere retningslinier for, hvordan uenigheder mellem de to organisationer skal behandles i voldgift,” forklarer Mogens Christensen.
Dommeren skriver i Arbejdsrettens begrundelse og konklusion, at tidligere sager – bl.a. en Højesteretsdom fra 1946 og en Arbejdsretsdom fra 1977 – viser, at der var samhørighed mellem KA og KF. Men, at der nu er sket en sådan udvikling i forholdet, at den tidligere samhørighed er bragt til ophør, og KA og KF derfor må anses som to uafhængige organisationer, der varetager henholdsvis arbejdsgiver- og arbejdstagerinteresser.
“Det ligger fuldstændig klippefast nu, at vi er en gyldig arbejdsgiverorganisation med gyldige overenskomster. Det har vi hele tiden vidst, men nu er det også fastslået ved dom. Dommen betyder, at LO ikke fremover kan indklage en virksomhed for Arbejdsretten, men må indklage KA på vegne af virksomheden,” siger Mogens Christensen.