Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA-overenskomst letter vejen til udenlandsk arbejdskraft

SIRI slår nu fast med syvtommersøm, at virksomheder, der er omfattet af en kollektiv overenskomst, skal behandles ens, når der tildeles arbejds- og opholdstilladelse til udenlandske medarbejdere. Det er til stor gavn for medlemmer af KA.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

”Vi havde en god dialog med SIRI, som godt kunne se, at vi havde ret. Vi er meget tilfredse med, at SIRI nu slår fast, at KAs overenskomst kan anvendes på lige fod med andre kollektive overenskomster,” siger KA-direktør Karsten Høgild. Foto: Colourbox

”Det er en stor sejr. Det er noget, vi i KA har kæmpet længe og hårdt for, og derfor er vi også tilfredse med, at enhver tvivl om vores overenskomst nu ryddes af bordet,” siger KA-direktør Karsten Høgild.

Årsagen til glæden er, at Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) nu ændrer praksis.

Det betyder, at SIRI slår fast med syvtommersøm, at virksomheder, der er omfattet af en kollektiv overenskomst gennem medlemskab af en arbejdsgiverforening, skal behandles ens, når der tildeles arbejds- og opholdstilladelse til udenlandske medarbejdere.

Det er en vigtig præcisering, når man husker, hvordan der sidste efterår blev forsøgt at stikke en kæp i KAs hjul.

”Vi oplevede, at der pludselig blev sået tvivl om, hvorvidt man på baggrund af vores overenskomst kunne søge arbejds- og opholdstilladelse til udenlandske medarbejdere. Vi reagerede med det samme, og gjorde opmærksom på, at vi betragtede det som ulovligt, hvis man blacklistede KAs overenskomst,” siger Karsten Høgild og fortsætter:

”Vi havde en god dialog med SIRI, som godt kunne se, at vi havde ret. Vi er meget tilfredse med, at SIRI nu slår fast, at KAs overenskomst kan anvendes på lige fod med andre kollektive overenskomster,” siger Karsten Høgild.

Lettere og mere smidig

Når der søges arbejds- og opholdstilladelse, er der forskellige ting, som skal opfyldes – alt efter hvilken ordning, det drejer sig om.

Dog gælder det i alle tilfælde, at medarbejderen skal modtage en løn, som er sædvanlig for det pågældende arbejde i Danmark. Det krav opfyldes, når man er omfattet af KAs overenskomst.   

SIRIs praksisændring betyder desuden, at sagsbehandlingen gøres lettere og mere smidig, når der søges arbejds- og opholdstilladelse. Det kommer også KAs medlemmer til gavn.

Det er vigtigt at understrege, at ovenstående ikke gælder flygtninge fra Ukraine – det er en særlig situation, som man kan læse mere om her.

Oplever man problemer med at søge arbejds- og opholdstilladelse på baggrund af KAs overenskomst, er det vigtigt, at man kontakter KA med det samme.  

Giver ovenstående anledning til spørgsmål, er man som medlem af KA naturligvis velkommen til at kontakte juridisk afdeling.

Del denne artikel: