Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA Pleje en realitet

Den 12. maj blev arbejdsgiver- og brancheforeningen KA Pleje stiftet på et møde i Kolding. Få dage senere blev en overenskomst med Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) underskrevet.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Foto: Colourbox

Midt i maj var der travlhed i KA-regi med at ændre vedtægter og stifte nye organisationer. Det hele lykkedes, og i dag findes der en ny branche- og arbejdsgiverforening for pleje og omsorg inden for fritvalgsområdet (ældres ret til at vælge pleje fra enten kommunens ansatte eller fra det private).

Den 11. maj blev der holdt ekstraordinær generalforsamling i KA, hvor hovedformålet var at ændre i de eksisterende vedtægter. Det blev enstemmigt vedtaget, og herefter kunne der holdes stiftende generalforsamling for Kristelige Arbejdsgiveres Hovedorganisation (KAH), der som hovedorganisation skal varetage de to underorganisationer KA og KA Plejes interesser. I praksis betyder det, at medarbejderne på sekretariatet ikke længere er ansat i KA, men i KAH.

Sund konkurrence
Den 12. maj blev KA Pleje stiftet, og kun seks dage senere blev der underskrevet en overenskomst med FOA.

“I første omgang dækker overenskomsten ca. 200 medarbejdere, men der er ingen tvivl om, at området inden for fritvalg vil vokse kraftigt i de kommende år,” siger direktør Karsten Høgild, KAH, og bakkes op af KA Plejes nye formand, Vibeke Haaning:

“I dag er der omkring 100 virksomheder, der er godkendt til fritvalg, og kun 50 procent af kommunerne er i gang med at tilbyde borgerne fritvalg. Når først brugere, politikere, kommunalt ansatte og virksomheder får øjnene op for, at det er sundt med den konkurrence, der er i fritvalgsordningen, vil markedet vokse.”

Har sin pris
Forhandlingerne med FOA har stået på i flere måneder, og KA har stået fast på, at der ikke kan konfliktes i en virksomhed, og at man ikke ønsker eksklusivaftale.

“Selvfølgelig har det haft en pris at indgå en i øvrigt yderst fornuftig overenskomst. Men det har også en række fordele, som vi i sidste ende har vurderet har talt klart mere end ulemperne,” siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

Til fordelene regner FOA, at man nu sikrer løn- og arbejdsvilkår for de cirka 200 medlemmer af FOA, der arbejder i virksomheder under KA Pleje. Samtidig har FOA måttet tage en grundig vurdering af, at der ikke er konfliktbestemmelser som strejke og lockout i overenskomsten.

“Vi er nået frem til, at det kan vi godt leve med. Der er en række fortilfælde på LO-området, hvor der ikke har været konfliktbestemmelser i overenskomsten – og den aftale, vi har lavet, er forbedret i forhold til disse overenskomster,” siger Dennis Kristensen.

Del denne artikel: