Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA til politikerne: Uden hjælp dør mange af landets små virksomheder

KA-direktør Karsten Høgild efterlyser akut hjælp til landets små og mellemstore virksomheder.

Af: Karsten Høgild

Foto: Jesper Voldgaard

Jeg har lige talt med endnu en fortvivlet virksomhedsejer, der med ét slag har mistet hele sin omsætning. Hvis vi ikke får hjælp af politikerne her og nu, så er vi tvunget til at dreje nøglen, fortalte han.

Den forfærdelige historie er desværre ikke enestående. De seneste par dage har jeg talt med mange virksomheder, og budskabet er det samme: Vi lukker, hvis vi fortsat lades i stikken.

Det er en katastrofe for den enkelte virksomhed og samfundet.

Veldrevne mindre virksomheder, som Danmark er så rig på, risikerer i stort tal at lukke. Medarbejdere mister jobbet, skatteindtægter forsvinder, hjulene går i stå. Den velstand, der skal finansiere vores velfærd, smuldrer.

Vi står i en virkelig alvorlig situation, som kalder på hurtig handling.

Jamen, har erhvervslivet da ikke allerede fået en håndsrækning, vil nogen sikkert sige. Er der ikke noget med lønkompensation og udskudt moms?

Jo, der er truffet beslutninger, men det hjælper ikke denne gruppe.

Beslutningerne er primært målrettet større virksomheder og de konsekvenser, som corona-krisen har for dem.

“De seneste par dage har jeg talt med mange virksomheder, og budskabet er det samme: Vi lukker, hvis vi fortsat lades i stikken. Det er en katastrofe for den enkelte virksomhed og samfundet.”

Karsten Høgild, direktør, KA

For et firma, der har mistet al omsætning, er det ikke den store hjælp at kunne vente med at betale moms. Lønkompensation kan være et fint redskab i visse situationer, men for enkeltmandsvirksomheden er det ingen hjælp.

Jeg savner i den grad politiske initiativer målrettet de små og mellemstore virksomheder samt de mere end 100.000 selvstændig erhvervsdrivende, vi har i Danmark.

Der er flere redskaber i værktøjskassen, som politikerne bør tage i brug.

For det første bør en ejerleder kunne få dagpenge. Som det er i dag, skal ejerlederen lukke sin virksomhed for at kunne få dagpenge. Det er helt uholdbart. Den helt ekstraordinære situation gør, at det bør være muligt at kunne sætte sin virksomhed på pause i en periode og få dagpenge, så man kan betale nogle af de regninger, som stadig er der.

For det andet bør den moms, som virksomhederne allerede har indbetalt i år, tilbagebetales. Det vil sikre virksomhederne livsnødvendig likviditet.

For det tredje er der brug for, at staten udstikker lånegarantier til sunde virksomheder, der har en bæredygtig fremtid på den anden side af corona-krisen.

Jeg siger ikke, at ovenstående tre forslag med et snuptag fjerner krisen, men de er en god begyndelse. Og vi skal i gang nu. Det haster.  

Del denne artikel: