Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Lovforslag kan gøre det bøvlet at ansætte medarbejdere

Arbejdsgiverforeningen KA advarer politikerne mod lovforslag, der kan gøre det mere besværligt at ansætte nye medarbejdere.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Foto: Lars Salomonsen

Arbejdsgiverforeningen KA frygter, at det bliver mere besværligt for virksomheder at ansætte nye medarbejdere, hvis et aktuelt forslag til ændring af udlændingeloven føres ud i livet.

Det fremgår blandt andet af forslaget, at den ansættende virksomhed skal dokumentere, at der ikke er ledig arbejdskraft tilgængeligt i Danmark, som på kvalificeret vis kan varetage det arbejde, der søges til. Den nye regel skal ifølge forslaget gælde jobs, hvor lønnen er minimum 400.000 kroner.

Det er denne del af forslaget, som bekymrer KA. Arbejdsgiverforeningen har derfor sendt et høringssvar til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg, som behandler forslaget.

”Vi er bekymrede for, at danske virksomheder med forslaget begrænses i forhold til fleksibiliteten på arbejdsmarkedet samt at arbejdsgiverens ledelsesret stækkes,” siger KA-direktør Karsten Høgild.

Rammer mindre virksomheder
Han understreger, at kravet om at en virksomhed skal dokumentere, at der har været søgt efter den pågældende arbejdskraft i hele landet, virker unødvendigt tungt og bureaukratisk.

”Det er et særkende ved det danske arbejdsmarked, at arbejdsgivere forholdsvis hurtigt kan ansætte og afskedige arbejdskraft. Dette adelsmærke risikerer vi at udhule med tunge arbejdsgange, krav om dokumentation og krav om indhold i jobprofiler. Konsekvensen af dette bliver, at processen med at ansætte ny arbejdskraft bliver unødvendig tung og langsommelig,” siger Karsten Høgild.

”Vi er bekymrede for, at danske virksomheder med forslaget begrænses i forhold til fleksibiliteten på arbejdsmarkedet samt at arbejdsgiverens ledelsesret stækkes.”

Karsten Høgild, direktør, KA

Han frygter, at kravene om dokumentation i særdeleshed vil ramme iværksættere og små virksomheder, som kun har få ansatte, og som derfor har begrænsede administrative ressourcer til rådighed.

”Hvis det bliver for besværligt at ansætte nye medarbejdere, risikerer vi dermed, at iværksættere og små virksomheder reelt tvinges til at sige nej til nye ordrer, som vil forudsætte ansættelse af nye medarbejdere,” siger Karsten Høgild. 

Del denne artikel: