Kontakt KAOm KAPresseGRATIS nyhedsbreve
DEBAT

13. sep 2017 - kl. 11:55

Forebyggelse af konkurser i ældreplejen er vi fælles om

Onsdag har KA Plejes direktør Karsten Høgild et debatindlæg i Børsen, som er skrevet sammen med Jakob Scharff, branchedirektør, DI Service, og Mette Feifer, markedsdirektør, Dansk Erhverv. Læs det her.
Af: Stefan Vase

- Vi er enige om, at kommuner skal kunne stille krav til privates økonomiske robusthed og driftssikkerhed. Og vi appellerer til virksomhederne om bedre indsigt i egen formåen, når hjemmeplejen udbydes. Men det er kun den ene side af mønten, skriver Karsten Høgild, direktør i KA Pleje (billedet), Jakob Scharff, branchedirektør i DI Service, og Mette Feifer, markedsdirektør i Dansk Erhverv. Foto: Lars Salomonsen.

Regeringen forbereder i øjeblikket et lovindgreb, der skal dæmme op for konkurserne indenfor fritvalg. I Børsen onsdag skriver assisterende debatredaktør Lisbet Røge Jensen blandt andet:

»I det frie marked har konkursen dog et formål: Det er oprydning på markedspladsen. Hvilken oprydningsmekanisme er der i det offentlige? Hvilken leder i ældreplejen tager ansvar, når bleerne ikke bliver skiftet? Oftest ender det i velfærdsdemonstrationer foran Christiansborg, hvor folket kræver, at “nogen gør noget”.«

På samme side kan man læse et debatindlæg, som er skrevet af Karsten Høgild, direktør i KA Pleje, Jakob Scharff, branchedirektør, DI Service, og Mette Feifer, markedsdirektør, Dansk Erhverv. Det kan læses i sin helhed her:

»Der har været blæst om den private hjemmepleje, idet en række konkurser de senere år har tiltrukket sig negativ opmærksomhed. I disse uger forhandler politikerne så om konkrete løsninger, hvor regeringen har spillet konstruktivt ud.

Der er nemlig meget at værne om og endnu mere at opnå, hvis vi griber det rigtigt an. Hver dag får tusinder af ældre skattefinansieret pleje og omsorg fra en privat virksomhed. De ældre i Danmark har nemlig et frit valg. Mere end 70 pct. af hjemmehjælpsmodtagerne finder det frie valg vigtigt.

Når tre ud af ti ældre i dag har valgt en privat leverandør, er det udtryk for et aktivt tilvalg. Et ofte kærligt mod- og medspil fra private leverandører har vist sig at ilte innovationen og skabe synergier på et af de største velfærdsområder herhjemme, nemlig ældreplejen.

Der skal være tillid til hjemmehjælpen. Som branche stiller vi derfor også krav til vores medlemmer.

Vi er kommet med vores bud på retningslinjer for garantistillelse. Vi er enige om, at kommuner skal kunne stille krav til privates økonomiske robusthed og driftssikkerhed. Og vi appellerer til virksomhederne om bedre indsigt i egen formåen, når hjemmeplejen udbydes. Men det er kun den ene side af mønten. Fra kommunerne og fra lovgiver forventer vi til gengæld ligebehandling og fair konkurrence.

 

Ulige konkurrencevilkår

Et velfungerende frit valg handler om at se mere fordomsfrit på den stribe af ulige konkurrencevilkår, der dominerer det offentlig private samarbejde.

Først og fremmest vil vi have en konkurrence på kvalitet, når hjemmeplejen udbydes. For at sikre de ældre en tryg pleje, skal virksomhederne have en reel mulighed for at levere sammenhæng i plejen på tværs af paragraffer. En sammenhæng, som er så faglig vigtig og i øvrigt efterspurgt af borgere og politikere.

I dag er frit valg isoleret til hjemmehjælpen, mens andre ydelser i eget hjem - eksempelvis rehabilitering og genoptræning - ikke er.

Det er skævt og ulogisk, især for de ældre. Endelig skal ældre inddrages og informeres langt bedre end i dag.

Det er vel i grunden for dårligt, at tæt på hver tredje ældre ikke kender retten til selv at vælge. Det burde vi kunne gøre bedre. Løsningerne er derfor på bordet og handler i bund og grund om at sætte borgeren forrest. Konkurserne i hjemmeplejen står vi som branche sammen om at forebygge.«

 

 

NYHEDER
NYHED
12. sep 2017

Konference sætter fokus på fleksibel tilbagetrækning

Regeringen måtte i foråret opgive sine planer om at ændre pensionsalderen og erstattede forslaget med et udspil til en pensionsreform for på den måde at få borgerne til at arbejde et par år længere. Nu Det Faglige Hus og Arbejdsgiverforeningen KA imidlertid selv handsken op.
NYHED
12. sep 2017

TV: Gør noget ved korttidsfravær

Det er ofte langtidsfravær, der får stor fokus, når man taler sygdom. Det fylder meget, hvis én medarbejder er væk i flere uger. Men meget korttidsfravær, klatfravær eller hvad man nu skal kalde det, kan også belaste både kollegaer og en virksomheds økonomi - uden at man tænker videre over det.
NYHED
11. sep 2017

TV: Få styr på KAs nye overenskomst - på onsdag

Cirka 10.000 lønmodtagere bliver søndag den 17. september omfattet af den nye overenskomst mellem KA og Det Faglige Hus. På onsdag kan KA-medlemmer får styr på de sidste detaljer på et gratis e-kursus.
NYHED
03. sep 2017

Godt at regeringen vil forebygge konkurser i ældreplejen ved at stille krav til både kommuner og private leverandører

Regeringen har søndag fremlagt sit udspil til, hvordan konkurser indenfor ældreplejen kan undgås. Udspillet får ros med på vejen fra KA Pleje, den største arbejdsgiver- og brancheforening indenfor fritvalg.
NYHED
01. sep 2017

I dag besøger ældreminister Thyra Frank Privathjælpen i Struer

I Struer Kommune arbejder kommunen og den private hjemmepleje-virksomhed Privathjælpen på lige fod med at gøre borgere med funktionsnedsættelse mere selvhjulpne. Resultaterne er så gode, at andre kommuner bør se mod Struer. Fredag besøger ældreminister Thyra Frank (LA) Privathjælpen i Struer for at høre om perspektiverne i at øge de ældres medbestemmelse.

 
BLIV MEDLEM
Vi hjælper og støtter danske SMVer og iværksættere

Ophavsretten tilhører KA - Kristelig Arbejdsgiverforening.

Du er velkommen til at dele artiklen vidt og bredt, så længe at du krediterer KA og henviser til KAs hjemmeside. Du må ikke bruge artiklen til kommercielle formål eller foretage ændringer i teksten.

CC BY-NC-ND 2.5

 

Kristelig Arbejdsgiverforening

Alsvej 7

8940 Randers SV

Tlf. 82 132 132

Mail: ka@ka.dk