Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
  • NYHED
    14. mar. 2024:
  • NYHED
    13. mar. 2024:
  • NYHED
    13. mar. 2024:
  • NYHED
    12. mar. 2024:
  • NYHED
    12. mar. 2024:
Flere nyheder
ARBEJDSGIVERFORENINGEN KA

Plads til selvstændige tanker

Vi står på spring for at hjælpe Danmarks små og mellemstore
virksomheder med alt det, der stjæler tid, ressourcer og
opmærksomhed fra virksomhedens kerneydelse.

Udvalgte genveje:

Mindsteløn

VIGTIGT: De nye mindstelønssatser træder først i kraft den 1. maj 2024.

Feriegaranti

Hvad dækker ordningen, og hvordan anmelder man et feriepengekrav?

Afskedigelse

Varsler, skriftlig advarsel, bortvisning, den vanskelige samtale

Skemaer

Ansættelseskontrakter, mulighedserklæringer og meget andet

Ansættelse

Ansættelsesbeviser, faq, tjekliste, introduktion af nye medarbejdere

Overenskomst

Overenskomsten mellem KA og Det Faglige Hus gælder i perioden 2022-2025

Aktuelt

Få nyt om KA, det danske arbejdsmarked
og Danmarks bedste SMVer lige her.

NYHEDER

Nyheder:

DEBAT
KA Pleje

Forebyggelse af konkurser i ældreplejen er vi fælles om

Onsdag har KA Plejes direktør Karsten Høgild et debatindlæg i Børsen, som er skrevet sammen med Jakob Scharff, branchedirektør, DI Service, og Mette Feifer, markedsdirektør, Dansk Erhverv. Læs det her.

Regeringen forbereder i øjeblikket et lovindgreb, der skal dæmme op for konkurserne indenfor fritvalg. I Børsen onsdag skriver assisterende debatredaktør Lisbet Røge Jensen blandt andet:

»I det frie marked har konkursen dog et formål: Det er oprydning på markedspladsen. Hvilken oprydningsmekanisme er der i det offentlige? Hvilken leder i ældreplejen tager ansvar, når bleerne ikke bliver skiftet? Oftest ender det i velfærdsdemonstrationer foran Christiansborg, hvor folket kræver, at “nogen gør noget”.«

På samme side kan man læse et debatindlæg, som er skrevet af Karsten Høgild, direktør i KA Pleje, Jakob Scharff, branchedirektør, DI Service, og Mette Feifer, markedsdirektør, Dansk Erhverv. Det kan læses i sin helhed her:

»Der har været blæst om den private hjemmepleje, idet en række konkurser de senere år har tiltrukket sig negativ opmærksomhed. I disse uger forhandler politikerne så om konkrete løsninger, hvor regeringen har spillet konstruktivt ud.

Der er nemlig meget at værne om og endnu mere at opnå, hvis vi griber det rigtigt an. Hver dag får tusinder af ældre skattefinansieret pleje og omsorg fra en privat virksomhed. De ældre i Danmark har nemlig et frit valg. Mere end 70 pct. af hjemmehjælpsmodtagerne finder det frie valg vigtigt.

Når tre ud af ti ældre i dag har valgt en privat leverandør, er det udtryk for et aktivt tilvalg. Et ofte kærligt mod- og medspil fra private leverandører har vist sig at ilte innovationen og skabe synergier på et af de største velfærdsområder herhjemme, nemlig ældreplejen.

Der skal være tillid til hjemmehjælpen. Som branche stiller vi derfor også krav til vores medlemmer.

Vi er kommet med vores bud på retningslinjer for garantistillelse. Vi er enige om, at kommuner skal kunne stille krav til privates økonomiske robusthed og driftssikkerhed. Og vi appellerer til virksomhederne om bedre indsigt i egen formåen, når hjemmeplejen udbydes. Men det er kun den ene side af mønten. Fra kommunerne og fra lovgiver forventer vi til gengæld ligebehandling og fair konkurrence.

 

Ulige konkurrencevilkår

Et velfungerende frit valg handler om at se mere fordomsfrit på den stribe af ulige konkurrencevilkår, der dominerer det offentlig private samarbejde.

Først og fremmest vil vi have en konkurrence på kvalitet, når hjemmeplejen udbydes. For at sikre de ældre en tryg pleje, skal virksomhederne have en reel mulighed for at levere sammenhæng i plejen på tværs af paragraffer. En sammenhæng, som er så faglig vigtig og i øvrigt efterspurgt af borgere og politikere.

I dag er frit valg isoleret til hjemmehjælpen, mens andre ydelser i eget hjem - eksempelvis rehabilitering og genoptræning - ikke er.

Det er skævt og ulogisk, især for de ældre. Endelig skal ældre inddrages og informeres langt bedre end i dag.

Det er vel i grunden for dårligt, at tæt på hver tredje ældre ikke kender retten til selv at vælge. Det burde vi kunne gøre bedre. Løsningerne er derfor på bordet og handler i bund og grund om at sætte borgeren forrest. Konkurserne i hjemmeplejen står vi som branche sammen om at forebygge.«

 

Vi vil gerne arbejde for dig, der har lidt for travlt i din virksomhed

Arbejdsgivere oplever, at der hele tiden kommer flere og flere "administrative byrder". Derfor har KA besluttet at løse opgaverne for dig, så du får mere tid til alt det andet, du skal have klaret i løbet af arbejdsdagen. Vi ser det som vores fornemste opgave at være "Lille hjælper", når det gælder alt fra udarbejdelse af ansættelseskontrakter, medarbejderhåndbøger, APV. m. m.

BLIV MEDLEM

Ring og meld dig ind på 82 132 132 - eller bestil et opkald