Kontakt KAOm KAPresseGRATIS nyhedsbreve
DEBAT

13. sep 2017 - kl. 11:55

Forebyggelse af konkurser i ældreplejen er vi fælles om

Onsdag har KA Plejes direktør Karsten Høgild et debatindlæg i Børsen, som er skrevet sammen med Jakob Scharff, branchedirektør, DI Service, og Mette Feifer, markedsdirektør, Dansk Erhverv. Læs det her.
Af: Stefan Vase

- Vi er enige om, at kommuner skal kunne stille krav til privates økonomiske robusthed og driftssikkerhed. Og vi appellerer til virksomhederne om bedre indsigt i egen formåen, når hjemmeplejen udbydes. Men det er kun den ene side af mønten, skriver Karsten Høgild, direktør i KA Pleje (billedet), Jakob Scharff, branchedirektør i DI Service, og Mette Feifer, markedsdirektør i Dansk Erhverv. Foto: Lars Salomonsen.

Regeringen forbereder i øjeblikket et lovindgreb, der skal dæmme op for konkurserne indenfor fritvalg. I Børsen onsdag skriver assisterende debatredaktør Lisbet Røge Jensen blandt andet:

»I det frie marked har konkursen dog et formål: Det er oprydning på markedspladsen. Hvilken oprydningsmekanisme er der i det offentlige? Hvilken leder i ældreplejen tager ansvar, når bleerne ikke bliver skiftet? Oftest ender det i velfærdsdemonstrationer foran Christiansborg, hvor folket kræver, at “nogen gør noget”.«

På samme side kan man læse et debatindlæg, som er skrevet af Karsten Høgild, direktør i KA Pleje, Jakob Scharff, branchedirektør, DI Service, og Mette Feifer, markedsdirektør, Dansk Erhverv. Det kan læses i sin helhed her:

»Der har været blæst om den private hjemmepleje, idet en række konkurser de senere år har tiltrukket sig negativ opmærksomhed. I disse uger forhandler politikerne så om konkrete løsninger, hvor regeringen har spillet konstruktivt ud.

Der er nemlig meget at værne om og endnu mere at opnå, hvis vi griber det rigtigt an. Hver dag får tusinder af ældre skattefinansieret pleje og omsorg fra en privat virksomhed. De ældre i Danmark har nemlig et frit valg. Mere end 70 pct. af hjemmehjælpsmodtagerne finder det frie valg vigtigt.

Når tre ud af ti ældre i dag har valgt en privat leverandør, er det udtryk for et aktivt tilvalg. Et ofte kærligt mod- og medspil fra private leverandører har vist sig at ilte innovationen og skabe synergier på et af de største velfærdsområder herhjemme, nemlig ældreplejen.

Der skal være tillid til hjemmehjælpen. Som branche stiller vi derfor også krav til vores medlemmer.

Vi er kommet med vores bud på retningslinjer for garantistillelse. Vi er enige om, at kommuner skal kunne stille krav til privates økonomiske robusthed og driftssikkerhed. Og vi appellerer til virksomhederne om bedre indsigt i egen formåen, når hjemmeplejen udbydes. Men det er kun den ene side af mønten. Fra kommunerne og fra lovgiver forventer vi til gengæld ligebehandling og fair konkurrence.

 

Ulige konkurrencevilkår

Et velfungerende frit valg handler om at se mere fordomsfrit på den stribe af ulige konkurrencevilkår, der dominerer det offentlig private samarbejde.

Først og fremmest vil vi have en konkurrence på kvalitet, når hjemmeplejen udbydes. For at sikre de ældre en tryg pleje, skal virksomhederne have en reel mulighed for at levere sammenhæng i plejen på tværs af paragraffer. En sammenhæng, som er så faglig vigtig og i øvrigt efterspurgt af borgere og politikere.

I dag er frit valg isoleret til hjemmehjælpen, mens andre ydelser i eget hjem - eksempelvis rehabilitering og genoptræning - ikke er.

Det er skævt og ulogisk, især for de ældre. Endelig skal ældre inddrages og informeres langt bedre end i dag.

Det er vel i grunden for dårligt, at tæt på hver tredje ældre ikke kender retten til selv at vælge. Det burde vi kunne gøre bedre. Løsningerne er derfor på bordet og handler i bund og grund om at sætte borgeren forrest. Konkurserne i hjemmeplejen står vi som branche sammen om at forebygge.«

 

 

NYHEDER
NYHED
14. nov 2017

TV: Lad nu være med at udskyde den svære samtale

Den svære samtale er nok det, der udfordrer personer med lederansvar mest. Den 23. november kan du kommer med på et e-kursus om den svære samtale - og få mod og værktøjer til at tænke den svære samtale som den nødvendige samtale.
NYHED
08. nov 2017

TV: Det skal du vide om den nye persondataforordning

Persondataforordningen er på alles læber - i hvert fald på radaren hos rigtig mange. Kasper Hendrup Andersen, advokatfuldmægtig ved Lou Advokatfirma og specialist i persondataforordningen, fortæller i dette tv-interview, hvad du skal vide og huske om persondataforordningen.
NYHED
31. okt 2017

Derfor skifter Håndværksrådet navn til SMVdanmark

Flere brancher og flere typer virksomheder skal kunne se sig selv i Danmarks organisation for små og mellemstore virksomheder. Det er baggrunden for, at Håndværksrådet har skiftet navn til SMVdanmark, forklarer Ane Buch, adm. direktør i SMVdanmark.
NYHED
31. okt 2017

Håndværksrådet skifter navn til SMVdanmark

Som et vigtigt led i en ny strategi har Håndværksrådet skiftet navn til SMVdanmark.
NYHED
30. okt 2017

TV: Få styr på den nye persondataforordning - på fredag

Om du vil det eller ej, må du forholde dig til den nye persondataforordning, som er på vej fra EU. På fredag kan du komme med på et gratis e-kursus, om hvordan du kan gøre dine forretningsgange klar til den nye persondataforordning.

 
BLIV MEDLEM
Vi hjælper og støtter danske SMVer og iværksættere

Ophavsretten tilhører KA - Kristelig Arbejdsgiverforening.

Du er velkommen til at dele artiklen vidt og bredt, så længe at du krediterer KA og henviser til KAs hjemmeside. Du må ikke bruge artiklen til kommercielle formål eller foretage ændringer i teksten.

CC BY-NC-ND 2.5

 

Kristelig Arbejdsgiverforening

Alsvej 7

8940 Randers SV

Tlf. 82 132 132

Mail: ka@ka.dk