Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

Anerkendt forfatter skriver bog om KA

KA har allieret sig med historiker og forfatter Lars Christensen, der skal skrive en bog om KAs historie og frihedskamp. 

- KA har gennem 90 år kæmpet for en plads på det danske arbejdsmarked. Og det har vitterligt ofte været en kamp, for den grundlovssikrede foreningsfrihed har bestandigt haft det svært på netop arbejdsmarkedsområdet, siger forfatter og historiker Lars Christensen, der er i gang med at skrive en bog om KAs historie og frihedskamp. 

Den store frisørkonflikt, Vejlegårdssagen, etableringen af KA Pleje og bruddet med Krifa.

Det er blot nogle af de emner, der med garanti får ord med på vejen i bogen, som udkommer i forbindelse med KAs 90 års jubilæum i 2021.

- Målet er at gøre læserne klogere på vores historie og vores frihedskamp på det danske arbejdsmarked. Vi synes, det er vigtigt, at vores historie dokumenteres, og at der sættes ord på den kamp, vi kæmper hver dag, siger KA-direktør Karsten Høgild om baggrunden for bogprojektet. 

Han fortæller, at det ikke er planen at lave et digert opslagsværk, der giver svar på alt om KA.  

- Vi kommer ikke til kronologisk at beskrive alt, der sket i KA siden 1931. Vi kommer til at dykke ned i en række sager og begivenheder, som har haft betydning og rykket tingene. Bogen kommer også til at beskæftige sig med vores værdier, og hvordan de påvirker vores tilgang til tingene, siger han.

Erfaren forfatter ved tastaturet

Bogen skrives af Lars Christensen, der som historiker og erfaren forfatter har de helt rette forudsætninger for at formidle KAs historie og frihedskamp.

Lars Christensen er aktuel med bogen "Hannibal Sehested. Krig, magtkamp og enevælde i 1600-tallet". Han er også manden bag bøgerne "En sikker borgerlig stemme. Det Konservative Folkeparti gennem 100 år" og "Svenskekrigene 1657-60. Danmark på kanten af udslettelse".

Lars Christensen har taget hul på arbejdet med bogen.

- KA har gennem 90 år kæmpet for en plads på det danske arbejdsmarked. Og det har vitterligt ofte været en kamp, for den grundlovssikrede foreningsfrihed har bestandigt haft det svært på netop arbejdsmarkedsområdet, siger han og uddyber: 

- Tilmed trækker det tråde bagud til etableringen af det moderne arbejdsmarked omkring år 1900, hvor mange anså arbejdsmarkedet som en evig kamp mellem lønmodtager og arbejdsgiver. Det ville de kristelige gerne gøre op med, men det har paradoksalt nok netop været en kamp overhovedet at få lov til at blive anerkendt på arbejdsmarkedet, og utallige konkrete forsøg er blevet gjort på at sætte en stopper for denne organisationsfrihed. Det er en fundamentalt spændende historie med dybe holdningsmæssige og principielle rødder, som vi gerne vil oprulle.

Bidrag til debatten

Karsten Høgild ser jubilæumsbogen som et vigtigt bidrag til den løbende debat om det danske arbejdsmarked.

- Det er vores ønske, at bogen skal bidrage til debatten om, hvorfor og hvordan retten til et frit valg er helt afgørende for en fortsat opbakning til den danske model, siger Karsten Høgild og tilføjer:

- Vi ønsker også med bogen at påvise, at den danske model ikke kun består af Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening. Vi ønsker at vise, at der er plads til et alternativt og ligeberettiget fagligt system, der tager udgangspunkt i andre faglige principper og regler, siger han.   

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her