Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

Ansat syg i ferien: Sådan er reglerne

Julen nærmer sig, og for mange er det tid til ferie og afslapning, men hvad gælder, hvis en medarbejder bliver syg i ferien?

Foto: Colourbox

Der er en række regler, man skal være opmærksom på som arbejdsgiver i tilfælde, hvor en medarbejder bliver ramt af sygdom inden eller under ferien.

En medarbejder har efter ferieloven ret til erstatningsferie, hvis uheldet er ude og vedkommende bliver syg.

Syg, når ferien begynder

Hvis en medarbejder er syg, når ferien begynder, har medarbejderen ikke pligt til at begynde ferien. Man kan som arbejdsgiver derfor ikke kræve, at medarbejderen afholder sin ferie under en sygemelding.

En ferie begynder ved arbejdstids begyndelse den første feriedag og slutter ved arbejdstids ophør den sidste feriedag.

Syg under ferie

Hvis en medarbejder bliver syg under sin ferie, kan denne, mod lægelig dokumentation, have ret til erstatningsferie.

Har en medarbejder optjent 25 dages ferie, har denne ret til erstatningsferie efter 5 sygedage under ferie i ferieåret.

For medarbejdere, der har optjent mindre end 25 dages ferie, beregnes det, som medarbejderen ikke får erstatningsferie for, forholdsmæssigt. Helt praktisk beregner man de dage, medarbejderen ikke får erstatningsferie for, ved at gange antallet af optjente feriedage med 1/5.

Et eksempel

En medarbejder har optjent ret til 15 feriedage. Denne har ret til erstatningsferie efter 3 sygedage i ferieåret: 15 x 1/5 = 3.

Kan medarbejderen så komme og sige, at han var syg bagefter?

Retten til erstatningsferie opnås først fra den dag, lønmodtageren meddeler sygdommen til arbejdsgiver. Meddelelse skal altså ske ved arbejdstids begyndelse den 1. sygedag.

Bliver en medarbejder syg under sin ferie, skal denne give besked om sygdommen til arbejdsgiver, også selv om medarbejderen opholder sig i udlandet.

Meddeler medarbejderen for eksempel ikke sygdommen på 1. dagen, men først på 3. dagen, har en medarbejder, der har optjent ret til 25 dages ferie, ikke ret til erstatningsferie før fra sygdommens 8. dag.

Lægelig dokumentation

Medarbejderen har kun ret til erstatningsferie mod fremvisning af lægelig dokumentation.

Hvis virksomheden holder kollektivt ferielukket, og man er forhindret i at meddele sygdommen, er det medarbejderens ansvar at sørge for at sikre sig dokumentation for sygemeldingen – herunder hvornår sygemeldingen er sket.

Det er medarbejderen, der betaler for den lægelige dokumentation.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her