Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

Besynderlig udmelding fra GLS-A om praktikordningen

Arbejdsgiverorganisationen GLS-A kritiserer KAs rådgivning. Nikolaj Nikolajsen, KAs juridiske chef, tilbageviser her kritikken.

Nikolaj Nikolajsen, KAs juridiske chef. Foto: Jesper Voldgaard

Arbejdsgiverforeningen KA hilser selvfølgelig muligheden for, at udenlandske studerende kan være i praktik i danske virksomheder i 18 måneder velkommen.

Derfor undrer det, at Jens Bjørn Poulsen, GLS-A’s direktør, kritiserer KAs udmelding.

- Jeg maner blot til besindighed og grundig overvejelse, inden man ansætter en færdigudlært udenlandsk landmand på praktikløn, siger KAs juridiske chef, Nikolaj Nikolajsen.

Det åbner bekendtgørelsen fra 7. maj 2019 mulighed for – i modsætning til den tidligere bekendtgørelse fra 2014.

- Hvis en færdigudlært landmand fra USA, Australien eller Ukraine, der er uddannet til at passe svin derhjemme, kommer i praktik for at passe svin i Danmark, er det min overbevisning, at læringskurven er temmelig stejl. Det bliver svært for GLS-A’s advokater at overbevise en dommer i Arbejdsretten eller ved de civile domstole om, at der har været et vægtigt oplæringsmoment igennem de fulde 18 måneder. Så stor forskel er der næppe på danske og udenlandske grise, siger Nikolaj Nikolajsen.

Læs mere: KA opfordrer til at ignorere ny bekendtgørelse

Et grundelement i Forskelsbehandlingsloven er, at man ikke må forskelsbehandle alene på grund af national oprindelse.

Så hvis en nyuddannet dansk landmand og en nyuddannet udenlandsk landmands arbejde har samme værdi, så skal de have samme løn for arbejdet. Det følger af Forskelsbehandlingslovens § 2.

- Hvis en dommer kommer frem til, at en udenlandsk praktikant er blevet forskelsbehandlet på grund af national oprindelse, vil det betyde, at den pågældende har krav på efterbetaling – krone for krone, samt en større godtgørelse. Hvis landmanden er ansat på en overenskomstdækket virksomhed, vil det formentlig tillige kunne betragtes som overenskomstbrud. Det er ikke en risiko, som vi kan anbefale vores medlemmer at tage, siger Nikolaj Nikolajsen og uddyber:

- I sidste ende er det ærgerligt, hvis en lang række landmænd bliver dømt til at betale bod, godtgørelser og efterbetaling på baggrund af, at de har modtaget rådgivning om at udnytte Inger Støjbergs sidste bekendtgørelse til det maksimale, siger han.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her