Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED
Vejlegården

Den danske model: V vil ændre for at bevare

Konflikten mod Restaurant Vejlegården har fået Venstre og Dansk Folkeparti op af stolene. - Konflikten højner ikke respekten for den danske model, siger Inger Støjberg til KAs medlemsmagasin, KA Ajour.

Foto: Venstre

Før sommerferien fremsatte Venstre og Dansk Folkeparti i fællesskab et beslutningsforslag, som skulle forhindre fagforeninger i at konflikte en virksomhed, som i forvejen har en overenskomst med en anden landsdækkende lønmodtagerorganisation.

For Inger Støjberg, som er medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg og tidligere beskæftigelsesminister, er det afgørende at få ændret på den danske model - samtidig med, at dens kvaliteter bevares:

- Når jeg ser på, hvad arbejdsmarkedets parter har opnået i de cirka 100 år, modellen har bestået, så må jeg sige, at man har opnået et af de mest stabile arbejdsmarkeder i Europa. Og derfor er det også vigtigt at værne om den danske model. Men lige så godt som den danske model er, lige så vigtigt er det også at få den moderniseret, når der er nogle ting, der ikke fungerer. Det er forkert, at når man har tegnet overenskomst, og der er ordnede forhold, at man som fagbevægelse kan blokere for en virksomhed. Det er dybt skadeligt for virksomheden. Det højner ikke respekten for den danske model - i mine øjne, fastslår Inger Støjberg.

Modernisering i fagbevægelsens interesse

I debatten, som er fulgt i kølvandet på beslutningsforslaget, har flere politikere og meningsdannere sagt, at Venstre med forslaget gør sig til modstandere af den danske model. Men det afviser Inger Støjberg:

- Ingenting kunne være mere forkert. Og det ved de, der har sagt det, også udmærket godt. Det er et politisk ærinde, de er ude i - og intet andet, fastslår Inger Støjberg, som minder om, hvordan diskussionen var, da eksklusivretten blev afskaffet i 2006:

- Man sagde, at det ville smadre den danske model. Det viste sig, at det slet ikke passede. Den danske model kan godt tilpasses den virkelighed, vi lever i - uden at den ødelægges. Hvis fagbevægelsen vil den danske model det godt, kan man starte med at blokere udenfor de virksomheder, som ingen overenskomst har. Det er at vise respekt for den danske model, bemærker Inger Støjberg.

De samme kritiske røster mener, at hvis man piller ved LO-forbundenes konfliktret overfor alle virksomheder, ændrer man også afgørende ved den danske model. Hvad mener du om det?

- Jeg er helt uenig. Det er klart, at fagbevægelsen vil bevare så mange rettigheder, som overhovedet muligt. Men jeg mener ikke, at det kan være i fagbevægelsens interesse, hvis man ikke moderniserer forholdene efter virkeligheden. I Venstre har vi det sådan, at dette hjørne trænger til modernisering. Vi vil gerne have tingene til at fungere.

Vil arbejde for flertallet

Når det nye folketingsår begynder den 1. oktober, vil Venstre og Dansk Folkeparti genfremsætte lovforslaget. Men Inger Støjberg forestiller sig ikke, at forslaget vil høste flertal:

- Vi vil gøre alt for at skabe flertal for forslaget. Men som det ser ud lige nu, er der ikke udsigt til det. Men det skal ikke forhindre os i at fremsætte beslutningsforslaget - det har vi jo gjort. Og det skal bestemt heller ikke forhindre Venstre i at diskutere dette emne. Jeg kan ikke huske - heller ikke i min tid som beskæftigelsesminister - at man har diskuteret de grundlæggende forhold på det danske arbejdsmarked så meget. Og jeg tror, at det på mange måder har været godt at få den diskussion. Hvis man spørger befolkningen, er der meget, der tyder på, at der er flertal.

Hvad med i næste valgperiode, hvis Venstre igen får regeringsmagten?

- Det må vi se. I Venstre mener vi det samme. Jeg synes, at det er en så vigtig ændring af den danske model, at jeg vil gøre mit for, at vi også efter et valg får det gennemført. Men det er klart, der skal 90 mandater til. Og det vil vi arbejde på at få.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her