Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

K-profil i skarp kritik af 3F: Noget forbandet svineri

Fagbevægelsen har indledt sympatikonflikt mod entreprenørvirksomheden Brdr. Mann, der i årevis har fulgt en gældende overenskomst og som for få måneder siden fik Arbejdsrettens ord for, at den ikke er omfattet af 3Fs overenskomst. Nu går Niels Flemming Hansen, der er konservativ beskæftigelsesordfører, ind i den groteske sag.

Leo Mann sætter beskæftigelsesordfører Niels Flemming Hansen ind i sagen.

”Det er noget forbandet svineri. Det er ulideligt at se på sådan en opførsel fra 3Fs side. Det er metoder, der ikke hører nogen steder hjemme”.

Så klar var Niels Flemming Hansen i mælet, da han onsdag besøgte entreprenørvirksomheden Brdr. Mann sammen med Steffen Drejer, der er byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Viborg.

Den konservative beskæftigelsesordfører var taget til Hjorthede ved Bjerringbro for at høre mere om den groteske sag, hvor 3F vil tvinge Brdr. Mann til at tegne overenskomst, selv om virksomheden i forvejen følger en anden anerkendt overenskomst.

For få måneder siden vandt Brdr. Mann en klar sejr i Arbejdsretten. Virksomheden fik medhold i, at den ikke er omfattet af 3Fs overenskomst.

Arbejdsretten afviste samtidig 3Fs krav om, at Brdr. Mann skulle betale 1,1 mio. kr. i bod til fagforbundet.

”Beskæftigelsesministeren kommer til at forholde sig til de metoder, vi ser her og i andre tilsvarende sager. Jeg tror desværre ikke, at der kommer til at ske noget på området med den nuværende regering, der gør alt for at please 3F. Men en kommende borgerlig regering kommer til at kigge på det her," siger Niels Flemming Hansen.  

3F kræver overenskomst
Efter den klare sejr i Arbejdsretten troede medejer Leo Mann, at der nu kunne sættes punktum. At kræfterne kunne bruges på at drive og udvikle virksomheden, der beskæftiger cirka 10 medarbejdere.

Sådan gik det ikke. Slet ikke. I stedet for at acceptere afgørelsen sendte 3F et brev til Brdr. Mann med krav om overenskomst.

”Det chokerede mig. Nu havde Arbejdsretten lige slået fast, at vi ikke er omfattet af 3Fs overenskomst, og så kommer fagforbundet bagefter og kræver, at vi tegner overenskomst. Vi har jo allerede en overenskomst,” siger Leo Mann.

KA-direktør Karsten Høgild deltog i onsdagens besøg hos Brdr. Mann. Han har heller ingen positive ting at sige om 3Fs opførsel i sagen:

”Her har vi en virksomhed, som har Arbejdsrettens ord for ikke at være omfattet af 3Fs overenskomst. Kort tid efter den afgørelse kommer 3F med sit krav om overenskomst, selv om virksomheden jo allerede er dækket af en overenskomst, som selvsamme Arbejdsret anerkender som gældende, siger Karsten Høgild og tilføjer:

”3Fs opførsel er dybt usympatisk. Man taber en sag og så vil man efterfølgende gennemtrumfe sin overenskomst med tvang. Det er simpelthen magtarrogance ud over alle grænser,” siger Karsten Høgild.

Klar afgørelse i Arbejdsretten

For at forstå hvor absurd 3Fs opførsel er, spoler vi tiden tilbage til 2016.

Her søgte Brdr. Mann om optagelse i organisationen Dansk Byggeri. Det medlemskab ville medføre en 3F-overenskomst.

Dansk Byggeri sagde nej og annullerede Brdr. Manns ansøgning om medlemskab og refunderede indmeldelsesgebyret.

”For os var det vigtigt at blive omfattet af en overenskomst, så vi undersøgte mulighederne. Vi valgte at blive medlem af Arbejdsgiverforeningen KA og omfattet af deres overenskomst, når nu Dansk Byggeri ikke ville have os som medlem,” siger Leo Mann.

Siden kom 3F på banen:

”De mente, at vi var omfattet af deres overenskomst alligevel, selv om Dansk Byggeri havde afvist os som medlem. Det er i den sag, at Arbejdsretten gav os medhold,” siger han.      

Sympatikonflikt

Efter afgørelsen i Arbejdsretten krævede 3F som sagt overenskomst. Brdr. Mann besvarede med et nej tak, da virksomheden allerede er overenskomstdækket.

Det afslag accepterede 3F ikke.

Fagforbundet svarede tilbage med et konfliktvarsel.

Forleden blev der skruet yderligere op for konflikten, da Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) iværksatte en sympatikonflikt. Det betyder, at andre virksomheder, der er omfattet af FH-overenskomster, ikke må udføre arbejde på byggepladser, hvor Brdr. Mann løser opgaver.

”Vi er på 15-20 byggepladser, og hvis vi tvinges væk fra dem, er der ikke meget virksomhed tilbage. Jeg forstår simpelthen ikke, at vi som samfund accepterer, at 3F får lov til at bruge de metoder. Jeg forstår heller ikke, at politikerne kan leve med det,” siger Leo Mann. 

Ofte bruger 3F kampen mod løndumping som argument for at kræve overenskomst.

”Det argument kan de ikke bruge her. Vores medarbejdere får mere i løn, end 3Fs overenskomst kræver. En række af medarbejderne har været her i mange år, og det havde de næppe været, hvis der ikke var ordentlige forhold. Vi kører også med højere pensionsprocent end 3F, så ender vi på deres overenskomst, skal jeg skære nogle procentpoint af pensionen til mine medarbejdere, siger Leo Mann og uddyber:

”Jeg synes, at 3F skulle bruge kræfterne på virksomheder, hvor der er noget at komme efter i stedet for at chikanere sådan nogle som os,” siger han.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her