Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

Vaccination mod COVID-19: Værd at vide som arbejdsgiver

Vi har her samlet en række spørgsmål og svar, som kan være relevante at kende som arbejdsgiver.  

Foto: Colourbox

Kan arbejdsgiveren reelt kræve, at medarbejderne skal vaccineres?

Det korte svar er nej. Der findes ikke lovhjemmel til, at en arbejdsgiver kan pålægge sine medarbejdere at blive vaccineret mod COVID-19.

Det er tvivlsomt, hvorvidt Folketinget skulle vedtage en så indgribende lovgivning, som - efter vores vurdering - rækker ud over ledelsesrettens grænser.

Omvendt er der arbejdspladser, hvor et krav om vaccination synes hensigtsmæssigt af hensyn til medarbejderens stilling: Eksempelvis læger, sygeplejersker, hjemmehjælpere og andet sundhedspersonale.

Vurderingen af, om arbejdsgiver kan stille krav om vaccination, vil være (mere) proportional her, men det er vores vurdering, at ledelsesretten heller ikke i disse tilfælde kan gøre det muligt at pålægge medarbejderne at lade sig vaccinere.

Du kan ikke kræve, at dine medarbejdere lader sig vaccinere, og en generel intern instruks om at lade sig vaccinere vil derfor være ugyldig.

KA har ikke en forventning om, at det bliver muligt at pålægge medarbejdere vaccination, da det, som sagt, er et meget indgribende tiltag.

 

Må arbejdsgiver spørge, om medarbejderne er vaccineret mod COVID-19?

Der findes endnu ingen specifik lovhjemmel, der berettiger arbejdsgivere til at få oplyst, om en medarbejder er vaccineret mod COVID-19 eller ej. Dette er en helbredsoplysning, som således er omfattet af Helbredsoplysningsloven.

Ifølge loven kan en arbejdsgiver i helt særlige tilfælde have ret til at udspørge ansatte eller jobansøgere, om de er vaccineret i forbindelse med og som betingelse for ansættelse eller arbejdet i øvrigt.

De særlige tilfælde er, hvor arbejdet ikke kan udføres, uden at medarbejderen er vaccineret - eller der udføres arbejde, hvor medarbejderen er særligt udsat for smittefare.  

 

Skal arbejdsgiver opfordre medarbejderne til at blive vaccineret?

Arbejdsgiver har mulighed for at opfordre medarbejderne til at blive vaccineret, men det er ikke et krav, at arbejdsgiveren gør dette.

 

Kan en medarbejder få fri til at blive vaccineret?

KA vurderer, at der ved fravær i forbindelse med vaccination mod COVID-19 ikke er tale om uarbejdsdygtighed på grund af sygdom, men at fraværet kan sammenlignes med et forebyggende lægebesøg eller vaccination i anden sammenhæng.

Udgangspunktet er således, at medarbejderen så vidt muligt placerer fraværet uden for arbejdstiden, og at fraværet er uden løn fra arbejdsgiver.

 

Har arbejdsgiver sanktionsmuligheder ved nægtelse af vaccine?

En medarbejder, der ikke ønsker at lade sig vaccinere mod COVID-19, kan som udgangspunkt ikke mødes med ansættelsesretlige sanktioner.

I helt særlige tilfælde vil man dog kunne forestille sig situationer, hvor en medarbejder er beskæftiget med særlige risikogrupper, og medarbejderens ønske om ikke at lade sig vaccinere kan medføre en alvorlig risiko for andre mennesker, der ikke kan elimineres tilstrækkeligt ved brug af værnemidler og test mv., hvor opsigelse vil kunne forekomme saglig.

Det må dog have undtagelsens karakter, og vi anbefaler, at du som KA-medlem kontakter juridisk afdeling i forbindelse med en påtænkt opsigelse på dette grundlag.


Kan arbejdsgiver isolere medarbejdere, som ikke vil vaccineres, fra resten af medarbejderne?

Opstår der en situation, hvor en eller flere medarbejdere ikke ønsker at blive vaccineret mod COVID-19, og hvor dette medfører en øget risiko for, at medarbejderne selv eller andre kolleger bliver alvorligt syge, har arbejdsgiver forskellige muligheder.

Arbejdsgiveren kan – under hensyntagen til virksomhedens drift – opfordre (eller instruere) medarbejder(ne) til at arbejde hjemmefra.

Er det ikke muligt, kan arbejdsgiver sikre, at medarbejderne altid holder god afstand og har fokus på god hygiejne.

 

Kan en kunde kræve, at mine medarbejdere er vaccineret – og kan jeg omvendt kræve, at tredjemands medarbejdere er vaccineret, hvis de skal arbejde hos mig?

Der er som udgangspunkt aftalefrihed i Danmark.

Det betyder, at der kan indgås aftaler om, hvad man vil. Aftalefriheden er selvfølgelig indskrænket igennem lovgivning, som ikke kan fraviges ved aftale.

En aftale mellem private- og/eller erhvervskunder kan derfor godt indeholde et vilkår om, at parternes medarbejdere skal være vaccineret, før de må udføre det aftalte arbejde.

Det kan dog få den konsekvens, at kontrakten med dine kunder/samarbejdspartnere indeholder vilkår om, at opgaven skal udføres af vaccinerede medarbejder, mens du som arbejdsgiver ikke kan pålægge medarbejderne at lade sig vaccinere, jf. ovenstående.

 

Er du i tvivl om dine muligheder, er du som medlem af KA naturligvis velkommen til at kontakte vores juridiske afdeling.

 

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her