Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Politisk flertal afviser at ændre praktikant-bekendtgørelsen

Var regeringens ønske blevet ført ud i livet, ville det reelt have fjernet arbejdsgiverens frie valg af overenskomst, når det handler om praktikanter fra lande uden for EU. KA-direktør glæder sig over flertallets afvisning.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Foto: Colourbox

Et politisk flertal i Folketinget har netop afværget regeringens forsøg på at ændre praktikantbekendtgørelsen på landbrugsområdet. Bekendtgørelsen indeholder de krav, som praktikanter fra lande uden for EU skal opfylde for at få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.  

“Det er en meget glædelig nyhed, som både har stor betydning for mange af vores medlemmer og KA som organisation,” siger KA-direktør Karsten Høgild.

Regeringen har den seneste måneds tid – i ly af den alvorlige coronasituation og mink-skandalen – forsøgt at skabe flertal for at ændre praktikantbekendtgørelsen, men de borgerlige partier samt Radikale Venstre har nu definitivt sagt nej.

Det betyder, at der ikke er flertal for ændringen, og dermed fortsætter tingene som hidtil.

“Det har været en fornøjelse at opleve den lydhørhed og vilje til dialog, vi har oplevet fra Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.”

Karsten Høgild, direktør, KA

“Var regeringens ønske blevet ført ud i livet, ville det reelt have sikret 3F et monopol og dermed fjernet arbejdsgiverens frie valg af overenskomst, når det handler om praktikanter fra lande uden for EU. Det ville have tvunget mange KA-medlemmer til at være dobbelt overenskomstdækket i forhold til praktikanter,” siger Karsten Høgild og tilføjer:

“Det ville være fuldstændig urimeligt, og kravet om dobbelt overenskomstdækning er også et af hovedargumenterne i partiernes afvisning.”  

Tak til partierne
KA har kæmpet med næb og kløer for at overbevise politikerne om, hvor vitale principper der er på spil i denne sag.

“Det har været en fornøjelse at opleve den lydhørhed og vilje til dialog, vi har oplevet fra Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre,” siger Karsten Høgild.

Nu er der den krølle på halen, at da der er tale om en bekendtgørelse, kan regeringen vælge at gennemtrumfe ændringen af praktikantbekendtgørelsen, selv om der ikke står 90 mandater bag.

“Trodser regeringen alligevel flertallet, er det vores klare fornemmelse, at de borgerlige partier løfter sagen ned i Folketingssalen, hvor et flertal så kan tvinge regeringen til at droppe sine planer. Udsigten til et nederlag betyder formentlig, at regeringen allerede i første omgang bøjer sig for flertallet og dropper planerne om at ændre bekendtgørelsen,” siger Karsten Høgild.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har efterfølgende oplyst til Landbrugsavisen, at regeringen bøjer sig for flertallet.

“Jeg har talt med de andre partier og kan forstå, at der ikke er flertal. Selv om jeg som minister har magt til at ændre det, så har Folketinget et folkeligt mandat, som jeg ikke vil tromle hen over. Jeg mener dog, at det ville være det rigtige at få strømlinet vilkårene for elever på danske uddannelser og udenlandske praktikanter,” siger han til avisen.

Del denne artikel: