Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Regeringen ruller lempelser for landbrugsprakti-kanter tilbage

Fire lempelser, som den tidligere regering gennemførte ved valgudskrivelsen, trækkes nu tilbage.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Juridisk chef Nikolaj Nikolajsen. Foto: Jesper Voldgaard

Regeringen har besluttet at ophæve fire lempelser for landbrugspraktikanter, som den tidligere regering gennemførte i en bekendtgørelse, der trådte i kraft den 1. juni 2019. De nye regler træder i kraft i dag fredag den 5. juli.

De fire lempelser, som rulles tilbage, betyder:

Kravet om sprogtest genindføres.

Kravet om, at praktikopholdet i Danmark skal supplere en uddannelse i hjemlandet genindføres – der må med andre ord ikke være tale om uddannet arbejdskraft.

Praktikanten må højest være 30 år – i den tidligere regerings bekendtgørelse var aldersgrænsen 35 år.

Praktikanten må fremover kun være her i 12 måneder mod de 18 måneder, som den tidligere regering indførte.

“Det er godt, at vi har en praktikantordning i landbruget. Men vi skal sikre, at folk bliver ansat på ordentlige vilkår. Den skal handle om uddannelse og ikke social dumping. Det sagde jeg før valgkampen. Og det gennemfører vi nu,” siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse.

KA advarede
Den tidligere regerings lempelser har vakt debat, siden de blev offentliggjort i forbindelse med valgudskrivelsen i maj. KA har frarådet sine medlemmer at benytte samtlige muligheder, som den nye bekendtgørelse gav.

“Vores vurdering er, at bekendtgørelsen meget vel kan være i strid med Forskelsbehandlingsloven, fordi man forskelsbehandler på baggrund af nationalitet,” sagde Nikolaj Nikolajsen, KAs juridiske chef, for et par uger siden.

“Vælger man at følge bekendtgørelsen, og det så viser sig, at den er i strid med loven, så kan man virkelig komme i klemme. Man risikerer at skulle efterbetale løn samt betale godtgørelse. Derfor fraråder vi vores medlemmer at følge bekendtgørelsen,” tilføjede Nikolaj Nikolajsen.

Del denne artikel: