Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Usikkerhed førte til negative afkast på pensions-opsparingen

Medarbejderne hos mange KA-virksomheder oplevede i 2022 store negative afkast, men pensionsdirektør Mogens Rosengaard fra RTM forudser bedre tider allerede i år.  

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

”Vi er nok nødt til at indstille os på, at vi i en rum tid endnu vil opleve usikkerhed, og at både aktiekurser og renten vil være ret svingende og præget af en vis usikkerhed," siger Mogens Rosengaard fra RTM Pension. Foto: Lars Salomonsen

Den store usikkerhed prægede de finansielle markeder i 2022, og det resulterede i negative afkast på pensionsopsparingen.

”Det helt specielle i 2022 var, at stort set alle grupper af finansielle aktiver blev hårdt ramt. De fleste har nok hørt om den stigende obligationsrente, og det er jo godt for de fremtidige investeringer, men bagsiden af medaljen har været betydelige kursfald på obligationer gennem 2022,” siger Mogens Rosengaard, der er direktør i RTM Pension.

”De fleste pensionsbeholdninger har historisk været sammensat af aktier og aktielignende aktiver og obligationer og obligationslignende aktiver for at skabe stabilitet og diversitet. Det helt atypiske, vi så i 2022, var, at begge aktivklasser næsten har tabt det samme i værdi,” siger han.

Medarbejderne hos de fleste af KAs medlemsvirksomheder oplevede i 2022 et negativt afkast på niveau 11% til 13% i pensionsordningen i Velliv. Det er nogenlunde samme negative afkast, som de fik i positivt afkast i 2021.

”Værre er det ikke, og det understreger også, at Velliv og de øvrige danske pensionsselskaber har været dygtige til at lave robuste porteføljekonstruktioner. Det kommer kunderne til gavn, når vi oplever ekstrem uro på de finansielle markeder, som vi oplevede i 2022. Vi skal også huske på, at vi kommer fra nogle år med endog meget positive afkast,” siger Mogens Rosengaard.

Det lysner
Ingen ved, hvor lang tid krigen i Ukraine varer, og hvor lang tid verdenssamfundet og økonomien vil være påvirket af den negative stemning på de finansielle markeder, men Mogens Rosengaard kan skimte lys for enden af den berømte tunnel:

”Vi er nok nødt til at indstille os på, at vi i en rum tid endnu vil opleve usikkerhed, og at både aktiekurser og renten vil være ret svingende og præget af en vis usikkerhed. Som sådan ser jeg ikke grund til, at vores kunder skal ændre på den investeringsrisiko, den enkelte har valgt, men det er naturligvis altid noget, den enkelte kan eller skal forholde sig til,” siger han og fortsætter:

”Det er vigtigt, at man som kunde kigger langsigtet, og det er fortsat svært at give gode råd, udover at det ikke giver meget værdi at bekymre sig for meget. Det er rigtigt svært at spå om fremtiden, og hvordan de finansielle markeder vil udvikle sig i løbet af 2023. Mit personlige bud er, at vi i 2023 bør kunne se frem til et afkast på niveau 6% til 8%, men virkeligheden kan som sagt vise sig at blive både bedre og ringere”. 

Del denne artikel: