Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

‘Vejlegård-konflikt’ er klassisk konflikt – ikke liberalt spin

Fredag omtaler flere medier en e-bog, som præsenterer konflikten mod Vejlegården som en del af liberal konspiration. Læs kommentar fra Amin Skov, Vejlegården, og Karsten Høgild, KA, her.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Foto: Stefan Vase

Journalist Ida Nyegård Espersen har for magasinet Zetland begået en journalistisk kommentar, der påstår, at liberale bagmænd har dirigeret Vejlegårdsagen. Således skriver journalisten, at liberale kræfter som Lars Seier-Christensen og Martin Thorborg skulle have støttet økonomisk og orkestreret arbejdet med at sætte fokus på Vejlegården, ligesom artiklen postulerer, at Amin skulle have modtaget medietræning støttet af liberale kræfter.

Vi har talt med den pågældende journalist, der forklarede, at hun ønskede at lave en artikel, der kom hele vejen rundt omkring Vejlegårdsagen. Vi var af den opfattelse, at vi medvirkede til at oplyse om sagen. Men vi ser nu, at vi i stedet har medvirket i en e-bog, der har til formål at få vores arbejde til at fremgå, som om konflikten mod Restaurant Vejlegården er et resultat af andres spin.

Sandheden er, at Kristeligt Arbejdsgiverforening i årtier har kæmpet for, at vores anerkendte overenskomst ikke skulle rammes af konflikt, blot fordi 3F mener at have retten på deres side og derved iværksætter urimelige og uvilkårlige konflikter mod arbejdsgivere, der blot ønsker at få deres virksomheder til at fungere på overenskomster, der er mere fleksible og knapt så rigide som 3Fs.

Sagen begyndte i al sin enkelthed med, at KA og Vejlegården forsøgte at få sat sagens urimeligheder på den politiske dagsorden. Det lykkedes, fordi Vejlegården er en grotesk sag i mange politikeres øjne. Ikke kun liberale, men så sandelig også hos politikere på venstrefløjen, som deler opfattelsen af, at de metoder, 3F bruger mod en overenskomstdækket virksomhed, er urimelige.

Principperne i Vejlegårdsagen er derfor en ældgammel problemstilling, som handler om, at det er urimeligt, at man ikke kan få lov at passe sin overenskomstdækkede virksomhed uden at skulle blive udsat for 3Fs konfliktsystem, der kun anerkender egne overenskomster. Denne urimelighed har KA bedt Arbejdsretten om at vurdere lovligheden af.

Desværre taber den danske model terræn, og det beklager vi meget i Kristeligt Arbejdsgiverforening. Vi ønsker at udvikle modellen. Ikke at afvikle den, som 3F er godt i gang med – og der er rigtig mange, der ikke ønsker at bakke op om 3F og deres metoder længere.

Så lad os en gang for alle slå fast: Kristeligt Arbejdsgiverforening og Vejlegården er ikke en del af et større liberalt edderkoppespind. 3F har i årtier tromlet hen over masser af små virksomheder, som tvinges til at indgå overenskomster, de ikke har lyst til. Det er tiden løbet fra, og vi satser på, at Vejlegårdsagen kan være den første sten i processen hen i mod at fremtidssikre den danske model og gøre det attraktivt at være overenskomstdækket.

Del denne artikel: