Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Virksomheder skal tage lærlinge – ellers venter “bødestraf”

Mindre erhvervsdrivende har taget sig til hovedet, mens andre nikker tilfreds: 1. januar trådte det nye praktikplads-AUB i kraft som et led i trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Målet er at få flere unge til at blive faglærte ved at belønne virksomheder, der tager flere lærlinge. Men processen vækker stærk kritik fra SMVdanmark.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Foto: Colourbox

En uge efter reglernes ikrafttrædelse sender AUB, som er en del af ATP, breve ud til foreløbig 21.000 virksomheder i Nordjylland. Af brevene fremgår det, at man selv kan forsøge sig med en kompliceret beregning af, hvor mange lærlinge ens virksomhed skal have for at undgå at blive ramt af en ekstrabetaling.

Men først til april modtager virksomheder det præcise tal for hvor mange lærlinge, virksomheden burde have.

Og det vækker kritik fra SMVdanmark, som egentlig er tilhænger af, at flere virksomheder, der har ansatte med en baggrund på en erhvervsuddannelse, også tager lærlinge:

“Vi bakker varmt op om, at virksomheder med få eller ingen lærlinge skal støtte økonomisk op om de virksomheder, der tager et uddannelsesansvar. Men systemet rammer langt fra skiven i sin nuværende form, hvor man reelt kun belønner de virksomheder, der hidtil har unddraget sig deres uddannelsesansvar,” siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark.

I stedet for at skabe nye lærepladser vil det nye praktikplads-AUB blot skabe store mængder administrativt bøvl. Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, AUB, straffer samtidig de virksomheder, der i forvejen tager mange lærlinge.

Det eneste ansvarlige er derfor at give AUB-ordningen et vrid mere og udsætte ikrafttrædelsen med seks måneder, mener SMVdanmark, der er hovederhvervsorganisation for 18.000 små og mellemstore virksomheder.

“Det korte af det lange er, at systemet ikke er klart. Det er helt uholdbart, at virksomheder fra årsskiftet har skullet efterleve regler, som endnu ikke ligger fast, og som man helst skal være djøffer for overhovedet at forstå. Systemet vil desuden ikke virke i sin nuværende form,” siger Jakob Brandt.

SMVdanmark foreslår, at man vender det hele på hovedet og vender tilbage til en gammel ordning:

“En helt enkel præmie- og bonusordning til virksomheder for hver lærling, de tager, ville være et langt mere effektivt instrument og kan finansieres fuldt ud af de virksomheder, der ikke selv tager lærlinge,” siger vicedirektør Jakob Brandt.

Del denne artikel: