Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

Coronavirus: Regeringen sætter stopper for udenlandske landbrugs-praktikanter

Det er fuldstændig uhørt, at regeringen med et pennestrøg fjerner arbejdskraft, som mange landmænd er dybt afhængige af, siger KA-direktør Karsten Høgild.

Foto: Lars Salomonsen

Udlændinge- og integrationsministeren har udstedt en bekendtgørelse, der betyder, at der fra den 3. februar 2021 og fire uger frem ikke vil blive givet opholds- og arbejdstilladelser til udenlandske praktikanter inden for landbrug, gartneri og skovbrug.

Det drejer sig specifikt om praktikanter uden for EU. Beslutningen rammer også au-pair og studerende.

Der vil heller ikke blive udstedt opholdstilladelser til medfølgende familie til disse grupper.

Beslutningen omfatter ikke ansøgninger, som indgives af udlændinge, der har ophold i Danmark på en tidsbegrænset opholdstilladelse, og som allerede opholder sig i Danmark.

Det betyder, at praktikanter, som har mulighed for at få forlænget opholdet, fortsat kan få ny opholds- og arbejdstilladelse.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ser beslutningen som nødvendig i bestræbelserne på at undgå COVID-19-mutationer i samfundet.   

- Coronasituationen er fortsat meget alvorlig. Derfor skal vi gøre, hvad vi kan for at undgå, at udlændinge tager særligt smitte med nye mutationer med til Danmark, siger han i en pressemeddelelse.

Rammer hundredvis af landmænd

Beslutningen rammer hundredvis af landmænd.

Lone Andersen, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer, siger til Landbrugsavisen, at stoppet kommer til at ramme flere end 800 sager, hvor landbrugspraktikanter har fundet praktikværter og er klar til at rejse til Danmark, men som blot mangler at få opholdstilladelsen på plads.

KA-direktør Karsten Høgild er rystet over regeringens beslutning.

- Det er fuldstændig uhørt, at regeringen med et pennestrøg fjerner arbejdskraft, som mange landmænd er dybt afhængige af. Vi skal huske, at praktikanter spiller en central rolle på mange bedrifter, siger Karsten Høgild og uddyber:  

- Det giver ingen mening at høre ministeren forsvare forbuddet med corona-argumenter. Hvis man lader praktikanterne overholde præcis de samme krav til karantæne, test og hensyn, som gælder for alle andre, så burde nye praktikanter naturligvis ikke udgøre nogen særlig risiko, siger han.

 

Giver ovenstående anledning til spørgsmål, er du som medlem af KA naturligvis velkommen til at kontakte juridisk afdeling.

 

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her