Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED
Bliv bedre
KA
KA Pleje

Kan arbejdsgivere gøre noget i forhold til en medarbejders alkoholproblem?

Sundhedsstyrelsens årlige alkoholkampagne sætter fokus på ”Stop før fem”-budskabet og gør op med de mange myter om alkohol.

Stop før fem! Sådan lyder hovedbudskabet i Sundhedsstyrelsen alkoholkampagne 2015, der løber af stablen i uge 40. Faktum er, at 38 procent af de danske mænd og 20 procent af de danske kvinder drikker sig berusede en eller flere gange om måneden. Det vil sige, at de drikker 5 eller flere genstande på en gang.

- Det er vigtigt at slå fast, at skader på grund af alkohol ikke alene opstår, fordi man som mand drikker mere end 14 genstande om ugen. En vigtig faktor er også, hvordan man drikker dem. Det er særligt skadeligt at drikke 5 eller flere genstande på en gang. Både fordi kroppen skades mere af store mængder alkohol på en gang, men også fordi beruselsen får flere mennesker til at tage en risiko og gøre noget, der kan bringe en selv og andre i uheld og ulykker, siger Kit Broholm, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen med særlig ansvar for alkohol.

Sundhedsstyrelsen har derfor i årets alkoholkampagne sat fokus på anbefalingen: Stop før 5! Derudover ledsages budskabet af en informationsindsats, der skal aflive nogle af de mest udbredte myter om alkohol.

- I Danmark har vi en afslappet alkoholkultur, og vi bekræfter ofte hinanden i, at den måde vi drikker på er helt i orden. En festmiddag, hvor man drikker en velkomstdrink, et glas vin eller to til forretten, et-to glas rødvin til hovedretten, portvin til desserten og cognac til kaffen er almindelig og bliver af mange anset som en harmløs alkoholkultur. Det får os til at undlade at snakke om problematiske alkoholvaner, før de bliver til egentlige alkoholproblemer og alkoholafhængighed, siger Kit Broholm.

Til alkoholkampagnen er der udarbejdet en række materialer, som kan bruges på virksomheder - materialerne har Sundhedsstyrelsen udarbejdet i samarbejde med en række organisationer: 3F, FOA, Dansk Metal, Dansk Erhverv og KA, som repræsenterede Håndværksrådet i arbejdsgruppen.

KAs direktør Karsten Høgild ser gode muligheder for arbejdsgiverne i materialerne:

- Et for stort indtag af alkohol er noget, der ikke kun påvirker familien, men også arbejdslivet. Vi vil gerne inspirere til, at virksomheder tager omsorg for deres medarbejdere, og her er Sundshedsstyrelsens kampagne en rigtig god inspirationskilde. Og selvom det er svært, så giver denne kampagne værktøjer, så det bliver nemmere for arbejdsgiveren at tage fat på problemet, siger Karsten Høgild.

I kampagnens "værktøjskasse" kan man blandt andet finde en liste over typiske signaler på alkoholproblemer, få gode råd til, hvordan man kan lave en alkoholpolitik, og hvordan man tager den svære samtale med en medarbejder.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her