Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED
KA

Konference sætter fokus på fleksibel tilbagetrækning

Regeringen måtte i foråret opgive sine planer om at ændre pensionsalderen og erstattede forslaget med et udspil til en pensionsreform for på den måde at få borgerne til at arbejde et par år længere. Nu Det Faglige Hus og Arbejdsgiverforeningen KA imidlertid selv handsken op.

Hvordan gør vi det attraktivt at blive et par år ekstra på arbejdsmarkedet efter pensionsalderen – og hvordan skaber vi et sikkerhedsnet under dem, som er slidt op, før de har alderen til at trække sig tilbage.

Så kort kan man beskrive en af de største samfundsmæssige udfordringer, som regeringen og Folketinget i de kommende år skal bruge meget tid på at få løst. Allerede nu er der på grund af opsvinget flaskehalse i nogle brancher, og når det gælder opslidning, har vi i mange år kunnet læne os op af efterlønsordningen. Men opbakningen til ordningen svinder, så mange skal arbejde, efter at de er blevet 65 år.

Problemstillingen kommer i fokus, når arbejdsgiverforeningen KA og Det Faglige Hus i den kommende uge holder en konference om fleksibel tilbagetrækning. Konferencen holdes i Proviantgården på Christiansborg torsdag den 14. september klokken 9.00-12.00 med deltagelse af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, forskerne Mads Peter Klindt, Aalborg Universitet, Eva Ladekjær Larsen, Syddansk Universitet, vicedirektør Michael Teit Nielsen fra Ældresagen samt en stribe af Folketingets beskæftigelsesordførere.

KA og Det Faglige Hus er som overenskomstparter det eneste alternativ til DA/LO under den danske model. Selv om parterne repræsenterer hver deres interesser, er de enige om, at de bedste løsninger for både arbejdsgivere og lønmodtagere er dem, der aftales i de kollektive overenskomster. KA og Det Faglige Hus har ligefrem forpligtet hinanden til at tage ansvar for fleksibel tilbagetrækning, når overenskomsten for cirka 900 virksomheder skal genforhandles i 2019.

- Mange af vores medlemsvirksomheder efterlyser kvalificeret arbejdskraft, og seniorerne har nu en gang de kompetencer og den erfaring, som erhvervslivet har brug for her og nu. Når det ikke er muligt at hæve pensionsalderen ad politisk vej, er det vores opgave som ansvarlig organisation at gøre det attraktivt for den enkelte at blive nogle år længere i jobbet. Vi er dog klar over, at ikke alle kan fortsætte på samme kraft, som da de var yngre. Dem skal vi kunne tilbyde ordninger, så de også fortsat kan passe deres job, siger direktør i KA, Karsten Høgild.

Både Karsten Høgild og landsformand Johnny Nim foretrækker frivillige løsninger, hvor der er plads til individuelle hensyn fremfor lovgivning, der vil gælde for alle over en kam. Johnny Nim er ligeledes bekymret over, at der med efterlønnens udfasning forsvinder et sikkerhedsnet på arbejdsmarkedet.

- De faglige organisationer har en forpligtelse til at tænke ud af boksen for hjælpe de medlemmer, som enten fysisk eller psykisk ikke er i stand til at stå distancen helt frem til pensionsalderen. Men i Det Faglige Hus læner vi os dog ikke bare tilbage med nej-hatten på, men søger konkrete løsninger. Samtidig vil vi gerne hjælpe erhvervslivet med at få den nødvendige arbejdskraft, siger Johnny Nim.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her