Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

NYHED

Nedtællingen til overenskomst-forhandlingerne i fuld gang

Den 1. oktober tager KA og Det Faglige Hus hul på overenskomstforhandlingerne. Vil du blive lidt klogere på forløbet, så læs med her.

Johnny Nim, Det Faglige Hus' landsformand, og KA-formand Svend Erik Bøytler Rahbek underskriver parternes første overenskomst. Foto: Stefan Vase

Det bliver næppe i år, at forhandlerne fra KA og Det Faglige Hus får god tid til at købe julegaver og bage vaniljekranse.

Det er nemlig i december, at forhandlingerne om en fornyelse af overenskomsten for alvor tager fart, og det er ensbetydende med et særdeles intensivt forløb.  

Allerede nu er forberedelserne i fuld gang.  

Den 1. oktober udveksler KA og Det Faglige Hus krav.

Derefter går det slag i slag med forhandlinger på forskellige niveauer, inden overenskomstfornyelsen sendes til afstemning på KAs generalforsamling til marts.

Ender forhandlingerne med at bryde sammen, hvilket hører til de absolutte sjældenheder, trækker forløbet ud med mægling og faglig voldgift.

Forhandlingerne er inddelt i etaper.

I slutningen af november og begyndelsen af december foregår de administrative forhandlinger, hvor Det Faglige Hus og KA afklarer en række administrative spørgsmål.

For KAs vedkommende deltager direktør Karsten Høgild og juridisk chef Nikolaj Nikolajsen i de administrative forhandlinger.

Derefter begynder forhandlingerne om Hovedoverenskomsten, og det sker i begyndelsen af december.

Her skal parterne nå til enighed om de overordnede rammer, og når det er sket, kan der tages hul på forhandlingerne om de forskellige fagoverenskomster.

Det er KAs syv personer store forhandlingsdelegation, der forhandler hovedoverenskomsten. Delegationen vælges af det 20 personer store overenskomstudvalg, som selv er med til at forhandle de forskellige fagoverenskomster.

Ferielov bliver tema

Af respekt for de forestående forhandlinger er det begrænset, hvad KA-direktør Karsten Høgild kan sige.

- På den ene side forhandler vi på et tidspunkt, hvor der er godt gang i hjulene, og manglen på arbejdskraft er udbredt i en række brancher. På den anden side er der en del virksomheder, der er pressede, så det handler om at finde den rette balance, siger han.

Karsten Høgild forventer, at fleksibel tilbagetrækningsalder bliver et af temaerne ved forhandlingsbordet.

- Det drøftede vi sidst, vi forhandlede overenskomst, og vi var enige om at gå videre med det ved de kommende forhandlinger, siger han.

Politikerne har vedtaget en ny ferielov, der træder i kraft i 2020. I 2019 tages der hul på overgangsordningen, som skal sikre, at overgangen bliver så smidig som mulig.

Den nye ferielov betyder, at der er store ændringer på vej – eksempelvis skal ferie optjenes og afvikles i samme periode. I dag optjenes ferien det ene år, inden den kan afvikles efterfølgende. 

- Det er en omfattende ændring, som kommer til at berøre alle, og vi skal finde en god måde at løse det på i overenskomsten, siger han. 

Ros til Det Faglige Hus

Karsten Høgild har været en central del af overenskomstforhandlingerne de seneste 20 år.

Han har deltaget i forhandlinger midt om natten, hvor man kun lige har kunnet sove en smule i et afsides lokale. Han har også været med til forhandlinger, hvor der har været en fast bagkant.

- Jeg har svært ved at sige, hvad der er bedst. Jeg tror ikke, at man nødvendigvis når det bedste resultat ved at udmatte hinanden, men jeg har oplevet, at der sagtens kan opstå noget dynamik, fremdrift og lyst til at flytte sig lidt, når trætheden indfinder sig, siger Karsten Høgild og uddyber:

- Det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt, hvis forhandlerne bliver så trætte, at det ikke står helt klart, hvad man er blevet enige om, fordi så opstår problemerne bagefter.  

KA og Det Faglige Hus har kun forhandlet overenskomst én gang før. Karsten Høgild roser Det Faglige Hus for at gå seriøst og konstruktivt til værks.

- Vi oplever, at Det Faglige Hus påtager sig det ansvar, der følger med at have overenskomst. Det Faglige Hus har ikke tidligere været vant til at være en fagforening, der tænker kollektivt, men den opgave ligger i deres nye rolle, og det gør de godt, siger han.

KAs medlemmer stemmer om overenskomstfornyelsen på generalforsamlingen. I andre arbejdsgiverforeninger spørges medlemmerne ikke på den måde.

- Jeg ser det som en klar fordel, at det er medlemmernes afgørelse. Det betyder, at vi som forhandlere hele tiden skal have fokus på at gøre tingene på en måde, der er til gavn for medlemmerne, siger han.

En overenskomstfornyelse er aldrig blevet fejet af bordet på en generalforsamling, men der har af og til været kritik af forhandlingsresultatet.

- Konstruktiv kritik er meget velkommen, fordi den kan vi bruge til at forsøge at gøre det bedre næste gang, siger Karsten Høgild.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her