Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Tilbage
Aktuelt

Nyheder

DEBAT
KA Pleje

Vi vil sætte ældres frie valg i centrum

"I KA Pleje lukker vi på ingen måder øjnene for, at der er udfordringer. Også når vi ser på antallet af private leverandører, der er gået konkurs," skriver Karsten Høgild, direktør i KA Pleje, i onsdagens udgave af Randers Amtsavis.

Debatten om fritvalg er højaktuel. Regeringen barsler med et indgreb indenfor fritvalg-området, der har til formål at reducere antallet af konkurser.

I den debat har Karsten Høgild, direktør i KA Pleje, onsdag dette debatindlæg i Randers Amtsavis:

 

»Det har altid undret mig, hvorfor vi danskere hele livet igennem har selvbestemmelse, når det gælder valg af børnehave, skole, læge, tandlæge og så videre. Men når vi så bliver ældre og får brug for pleje, så reduceres vores selvbestemmelse, og det offentlige tager over.

Derfor blev jeg personligt meget begejstret, da den daværende VK-regering i 2002 indførte fritvalgsordningen. Og de helt klare vindere er vores ældre medborgere. De har mulighed for selv at vælge og er mere tilfredse med den leverede pleje – både fra den kommunale og private leverandør. Alle undersøgelser siden indførelsen af fritvalgsordningen bekræfter dette.

Forudsætningen for at opfylde formålet med fritvalgsordningen er, at vi alle - også politikere - vil fritvalgsordningen. Derfor var vi glade for, at ordningen blev nævnt i regeringsgrundlaget for VLAK-regeringen, og at regeringen i øjeblikket arbejder på at rette op på nogle af de problemer, der er i den nuværende ordning. KA Pleje har haft en god og konstruktiv dialog med både regeringen og Dansk Folkeparti, og det vil vi gerne takke for.

I KA Pleje lukker vi på ingen måder øjnene for, at der er udfordringer. Også når vi ser på antallet af private leverandører, der er gået konkurs. Det er rigtig ærgerligt og trist for alle parter. Men hvis vi er enige om at arbejde for at sikre de ældre selvbestemmelse, så er jeg overbevist om, at vi også kan skabe en fritvalgsordning, der giver tryghed og kvalitet for de ældre.

Som branche og private leverandører må vi selvfølgelig også se indad og sikre ordentlighed og ansvarlighed. I KA Pleje har vi derfor, sammen med medlemmerne, udarbejdet et etisk regelsæt, som medlemmerne er forpligtet af. Her forpligter vi vores medlemmer til at sikre ordentlighed og ansvarlighed i forhold til borgerne, medarbejderne, den kommunale samarbejdspartner og kollegaer imellem. Vi tror på, at et sådant kvalitetsstempel kan være med til at løfte niveauet i branchen.

Men dette gør det dog ikke alene. Lovgrundlaget for fritvalgsordningen skal også være i orden. Eksempelvis er reglerne for kommunernes prissætning urimelig. Siden 2013 har private leverandører leveret ydelser til væsentligt under den timepris, som det reelt koster hos den kommunale leverandør. Tidligere var den private leverandør sikret ved en efterregulering. Nu får de blot lov at levere til en lavere pris, hvilket kan skubbe private leverandører ud over kanten. Det er ikke ’fair og lige konkurrence’. Det er uholdbart, og jeg vil opfordre regeringen til at ændre denne fatale praksis.

Uanset om leverandøren er kommunal eller privat, må og skal vi sætte de ældres ret til et fritvalg i centrum og sikre dem den bedst mulige hjemmehjælp.«

 

Debatindlægget kan også læses på avisens hjemmeside amtsavisen.dk.

Bliv medlem

Vi vil gerne arbejde for dig
- meld dig ind her