Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

3F kæmper en meningsløs kamp

Karsten Høgild, direktør i KA, undrer sig over 3Fs ageren i deres blokade af Vejlegården. Det kan man læse i dagens udgave af Vejle Amts Folkeblad. Læs debatindlægget her.

Af: Karsten Høgild

Jeg undres.
Dette debatindlæg starter og slutter med det. For når jeg ser, hvad 3F udsætter Vejlegården for, så mangler jeg ord.

3F blokerer en virksomhed, som er medlem af KA og forpligtet af en overenskomst, der er anerkendt af Arbejdsretten. 3F blokerer en virksomhed, som har gode løn- og ansættelsesforhold. 3F blokerer en virksomhed, som skaber arbejdspladser med tilfredse ansatte.

Jeg undres over, hvad det er for en kamp, som 3F kæmper. Det er en meningsløs kamp og en hån mod de fagforeninger, som op gennem 1800- og starten af 1900-tallet har kæmpet en vigtig kamp for at sikre ordentlige løn- og ansættelsesforhold.

Lad mig slå det fast med syvtommersøm:
Jeg har respekt for fagforeninger, som sikrer lønmodtagere mod social dumping, underbetaling og kummerlige arbejdsvilkår. Det skal forhindres – og det arbejde deltager vi som arbejdsgiverforening også i.
De fagforeninger, der vil deltage i en konstruktiv dialog og vil være med til at udvikle det moderne arbejdsmarked, har jeg respekt for. De fagforeninger, der tror, at vi stadig skriver 1870, og som ser rødt, når de ser en anden overenskomst, end de er vant til at læse, er i disharmoni med virkeligheden.

Mange ytringer
3F Vejle og særligt Henning Troelsen, gruppeformand for 3F Vejle, har haft særdeles travlt med at komme med en række ytringer mod Vejlegården og mod KA, hvor Vejlegården er medlem. Ytringer, som både er kommet til udtryk i TV Syd, Vejle Amts Folkeblad og på Facebook.

1. eksempel:
“Den kristelige er jo blot en efterligning og så minus 10%.”
Det er en påstand, jeg ofte hører. Men jeg har endnu til gode at få det dokumenteret. 3F må kunne fremlægge dokumentation for påstanden, når de så hyppigt påstår det om vores overenskomst. Hvis de ikke har dokumentation for påstanden, er den ikke meget værd.

2. eksempel:
“Det handler om lige vilkår og lige konkurrence i forhold til andre restauratører.”
Det er faktisk korrekt. Men ved at Vejlegården har skrevet overenskomst med KA, er de netop bundet af bestemmelser, som sikrer mindsteløn, pension og ordentlige arbejdsvilkår. Så Vejlegården spiller med på samme vilkår som andre cafeer og restauranter i Vejle. Hvis 3F vil sikre fair konkurrence, så gå efter de virksomheder uden overenskomst, og som bruger underbetalt arbejdskraft.

3. eksempel:
“Krifa-overenskomsten er ikke en rigtig overenskomst. Deres overenskomst er ligegyldig. Den har ingen udbredelse, der er ganske få arbejdsgivere som her, der har indgået den overenskomst. Den fylder ikke noget.”
Og det er desværre rigtigt. Vores overenskomst har betydning i godt og vel 1300 virksomheder, som beskæftiger 12.000-15.000 ansatte. Men hvorfor er der ikke flere? Hver gang en virksomhed ønsker at blive medlem af KA, kommer 3F eller andre fagforeninger og stikker en kæp i hjulet på et medlemskab. 3F ønsker ikke at deltage i en konstruktiv dialog; 3F misbruger en forældet, men gældende retstilstand, hvor de fastholder deres magtmonopol ved at konflikte “efter behag”.

Jeg undres.

Del denne artikel: