Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Lauge Bonde-sagen viser 3Fs beskidte kneb

Trusler, tvang og talfifleri. 3Fs klapjagt på Lauge Bonde viser, hvor langt fagforbundet er klar til at gå for at opretholde sit magtmonopol. Vi giver her det store overblik over sagen, som stadig kører for fulde omdrejninger.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Bilen med to medarbejdere fra Lauge Bonde ApS nærmer sig bommen, der giver adgang til sygehusbyggeriet i Gødstrup nær Herning. Det er mandag den 1. juli, og klokken er lidt i syv om morgenen. Bilen stopper foran bommen. Spændende at se, om adgangskortet virker – eller om 3F fører sin trussel ud i livet. Fagforbundet har i klare vendinger ladet forstå, at Lauge Bonde ikke har noget at gøre i Gødstrup, fordi virksomheden ikke har overenskomst med 3F. At den vestjyske anlægsvirksomhed i 18 år har været omfattet af KAs overenskomst, gør ikke 3F mildere stemt.

Den kendsgerning, at Lauge Bonde slet ikke har noget med selve byggepladsen i Gødstrup at gøre, får heller 3F til at skrue ned for krigsretorikken. Medarbejderne skal blot passere byggepladsen for at nå frem til den selvstændige grund, hvor Snejbjerg Menighedsråd opfører en hospitalskirke – og det er den opgave, Lauge Bonde er involveret i.

3F truer med flere ting, hvis Lauge Bonde ikke bøjer sig. For det første skal virksomheden have fjernet sine maskiner fra kirkegrunden senest fredag den 28. juni kl. 14 – ellers risikerer man, at de låses inde. For det andet er det ikke sikkert, at medarbejderne overhovedet kan få adgang til byggepladsen mandag morgen. 3F lader forstå, at makker Lauge Bonde ikke ret og finder kuglepennen frem, så er man klar til at lamme hele sygehusbyggeriet.

3F holder til i en pavillon, der ligger klos op ad indgangen til byggepladsen, så fagforbundet kan nøje overvåge, hvem der kører ind på pladsen. Den mulighed har 3F udnyttet til fulde, og det er faktisk det, der får hele sagen til at rulle. På et tidspunkt spotter 3F en Lauge Bonde-bil med firmalogo på byggepladsen. Den er Uffe Bjerg kørt i. Han er medejer af Lauge Bonde, og han har taget bilen til et opstartsmøde.

“Det er mafiametoder. Vi havde intet valg. Vi blev tvunget ind i det.”

Lauge Bonde, ejer, Lauge Bonde ApS

Inden han når hjem fra mødet, har 3F allerede ringet til Lise Bonde, der er medejer af firmaet og gift med Lauge Bonde. 3F kræver, at Lauge Bonde tegner en tiltrædelsesoverenskomst med fagforbundet. Virksomheden tilbyder at trække sig fra kirkebyggeriet, men den løsning er ikke tilstrækkelig for 3F.

Udsigt til altødelæggende konflikt
Den 17. juni sender 3F en tiltrædelsesoverenskomst, som den vil have virksomheden til at underskrive. Den består af 16 punkter, deriblandt flere krav, der er direkte ulovlige at bruge som grundlag for en konflikt. For eksempel kræver 3F i paragraf 11, at virksomheden – hvis det kræves – skal sende kopier af alle medarbejderes lønsedler til den lokale 3F-afdeling. Det vil sige, at 3F også skal se lønsedler fra medarbejdere, der ikke er medlem af 3F. Den går ikke.

Lauge Bonde siger nej til at underskrive overenskomsten. Virksomheden oplyser, at den som medlem af KA er omfattet af en anden anerkendt overenskomst. Den besked er 3F bestemt ikke tilfreds med.

Den 27. juni modtager Lauge Bonde et nyt brev:

“Hvis der ikke er taget skridt til at indlede en forhandling, hvis De ikke har kontaktet os inden 4/7 2019 vil virksomheden uden yderligere varsel blive blokeret,” skriver 3F i brevet. De sidste ord er understreget og skrevet med fede skrifttyper. I brevet står der også, at 3F vil bede LO om at etablere en sympatikonflikt, så ingen organiseret virksomhed eller arbejdskraft må have noget med Lauge Bonde at gøre.

Vedhæftet er en ny tiltrædelsesoverenskomst, hvor de førnævnte 16 punkter er barberet ned til fem. Hvorfor har 3F fjernet en række krav? Et godt bud er, at da 3F finder ud af, at Lauge Bonde er medlem af KA, indser fagforbundet, at Arbejdsretten vil erklære en konflikt ulovlig, hvis overenskomsten indeholder krav, der er ulovlige at bruge som konfliktgrundlag.               

Lauge Bonde ønsker ikke at skrive under på den nye version af overenskomsten.. Fagforbundet kræver overenskomst, og det er det krav, som fører til truslerne og den anspændte situation op til mandag den 1. juli. Den morgen viser 3Fs trusler sig at være tomme. Bommen går op, så bilen kan køre ind til kirkebyggeriet. De to medarbejdere tager hul på dagens arbejde, mens KAs juridiske chef, Nikolaj Nikolajsen, er med på pladsen. Han er taget med til Gødstrup for at bistå virksomheden og medarbejderne i det tilfælde, at 3F havde ført truslerne ud i livet. 

“At opsige overenskomsten er det eneste rigtige at gøre. Hvordan skal vi nogensinde kunne få et godt og tillidsfuldt samarbejde med 3F efter alt det her?”

Lise Bonde, ejer, Lauge Bonde ApS

Selv om 3F holder sig i ro denne mandag, har fagforbundet på ingen måde opgivet at få overenskomst med Lauge Bonde. Og tiden skal vise, at fagforbundet er klar til at bruge alverdens metoder og kneb for at få sin vilje.

I august underskriver Lauge Bonde overenskomsten med 3F. Der er ikke noget valg, hvis virksomheden skal overleve. Den konflikt, som 3F truer med at sætte i gang, vil med ét slag fjerne 75 procent af omsætningen, og de 30 medarbejdere vil stå uden job.   

“Det er mafiametoder. Vi havde intet valg. Vi blev tvunget ind i det,” siger Lauge Bonde.

Uffe Bjerg sætter ord på 3Fs metoder:

“Det vil svare til, at vi kører ned til Fru Jensen og begynder at hive hendes græsplæne, hæk og fliser op. Så siger vi til hende: Bare skriv under på, at vi skal lave det her. Det er jo at tage selv, og når hun så har skrevet under, så skal vi give hende en krammer og sige, at nu skal vi til at samarbejde,” siger han.

Medarbejdere raser over 3F
Medarbejderne hos Lauge Bonde er så rasende over 3Fs tvang, at de går i medierne. De er både utilfredse med, at den nye 3F-overenskomst stiller dem ringere på en række områder, ligesom de er vrede over, at 3F bare kommer tromlende. 

“Der er ingen, der er tilfredse. Vi føler, at det er blevet trukket ned over hovedet på os. Nu skal vi til at lave lokalaftaler for at komme tilbage på det niveau, vi var på. Det er magtmisbrug og magtarrogance, siger kloakmester Jørgen Klynge,” der har været ansat hos Lauge Bonde i 19 år, til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Anlægsgartner Tommy Jensen, der har været ansat hos Lauge Bonde i 12 år, er enig. Han er især utilfreds med de forringelser af sundhedsforsikringen, som den nye 3F-overenskomst fører med sig. 

“Fra at være godt stillet er vi gået til at være rigtig dårligt stillet, hvis det skulle blive aktuelt, at vi får brug for sundhedsforsikringen. Det koster 9000 kroner for mig årligt, og det er, fordi jeg er i den branche, jeg er, og det er kun for tab af erhvervsevne,” siger han til Dagbladet.

Selv om medarbejderne står frem med deres utilfredshed, gør det ikke noget indtryk på næstformand Palle Bisgaard fra 3Fs Byggegruppe.

“Jeg kender ikke virksomheden, men jeg er ret sikker på, at medarbejderne ikke er utilfredse,” siger han til Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Han sidder i København og forklarer, at han er blevet orienteret om sagen af 3F Midtjylland. Han forstår ikke, siger han i samme artikel, at Lauge Bonde skulle føle sig tvunget til at tegne overenskomst med 3F.

“Der er ingen, der er tilfredse. Vi føler, at det er blevet trukket ned over hovedet på os. Nu skal vi til at lave lokalaftaler for at komme tilbage på det niveau, vi var på. Det er magtmisbrug og magtarrogance,”

Jørgen Klynge, medarbejder, Lauge Bonde ApS

Senere i forløbet bruger Palle Bisgaard forskellige argumenter for at forsvare 3Fs optræden i sagen. Han fortæller, at man gør det for medarbejdernes skyld, men da de ansattes vrede når København, nedtones det argument. Palle Bisgaard understreger flere gange, at sagen ikke handler om tvang. Senest turnerer han rundt med det synspunkt, at KA er ude på at skabe et overenskomstmonopol, og det er det, 3F kæmper for at forhindre.

Politikere kræver forklaring
Sagen stopper ikke, selv om Lauge Bonde har skrevet under på overenskomsten. Seks politiske partier i Region Midtjyllands Regionsråd beder regionsrådsformand Anders Kühnau (S) redegøre for sagen. Politikerne ønsker svar på, hvordan 3F har optrådt på byggepladsen, der er ejet af Region Midtjylland.

“Det er grotesk, at en virksomhed skal føle sig presset ud i noget, når vi har foreningsfrihed, og derfor er det en vigtig kamp. Sagen med bagagemedarbejderen i Kastrup Lufthavn viser, at det er mere end som så,” siger regionsrådsmedlem Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne til Dagbladet Ringkøbing-Skjern med henvisning til efterårets 3F-skandale i lufthavnen.

Regionsrådsmedlem Hanne Roed fra Radikale undrer sig over 3F.

“Ud fra de oplysninger, jeg har, synes jeg ikke, at det ser kønt ud. Det her er jo ikke social dumping, for der var jo tegnet en overenskomst og endda en god en,” siger hun til Dagbladet.

“Det er grotesk, at en virksomhed skal føle sig presset ud i noget, når vi har foreningsfrihed, og derfor er det en vigtig kamp.”

Marianne Karlsmose, regionsrådsmedlem, Kristendemokraterne

Hans Andersen, Venstres beskæftigelsesordfører i Folketinget, gør sagen til et landspolitisk anliggende. Han beder beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) forholde sig til sagen, men det afviser ministeren med den forklaring, at han ikke kan gå ind i en konkret sag.

3F Midtjylland skriver om sagen i sit medlemsblad. Artiklen gør Lauge Bonde-sagen til 3Fs kamp mod løndumping. Det er en vild påstand, når man tænker på, at lønningerne hos Lauge Bonde ligger markant over det, 3F kræver i sin overenskomst.

“Nu er medarbejderne sikret ordnede løn- og arbejdsvilkår. Vi fører en rolig og fuldt lovlig kamp for at sikre medarbejderne en overenskomst,” siger faglig konsulent Thomas Skov Jakobsen i artiklen.     

Lauge Bonde opsiger 3F-overenskomst
Onsdag den 6. november opsiger Lauge Bonde overenskomsten med 3F. Lise Bonde begrunder beslutningen:

“At opsige overenskomsten er det eneste rigtige at gøre. Hvordan skal vi nogensinde kunne få et godt og tillidsfuldt samarbejde med 3F efter alt det her?,” siger hun.

Lise Bonde minder om, at 3F gang på gang har sagt, at sagen ikke handler om tvang.

“Når det ikke handler om tvang, så bør 3F selvfølgelig sige, at vi kan komme ud af overenskomsten,” siger hun.

Et par dage efter opsigelsen trækker sagen store overskrifter i Radio4 og i Avisen Danmark, som dagligt læses af mere end en halv million mennesker. Peter Orry, Jysk Fynske Mediers chefredaktør, retter i en lederartikel en sønderlemmende kritik af 3Fs ageren i sagen.

“Fagforbundene har gjort og gør meget værdifuldt for deres medlemmer, men det må og skal være en frivillig sag for både arbejdsgivere og lønmodtagere, hvor de vil organisere sig. Hvis de altså vil. Sådan er dansk lov. 3Fs tankegang, som sætter kollektivet over individets frie valg, er og bliver totalitær,” lyder det i chefredaktørens leder.

Efterfølgende forsøger 3F at komme i offensiven. Fagforbundet fabrikerer en sammenligning af deres egen overenskomst og den KA-overenskomst, som Lauge Bonde var omfattet af. 3F konkluderer derefter i sit eget fagblad, at 3Fs overenskomst er bedst på en række områder. Problemet for 3F er bare, at sammenligningen er så mangelfuld og behæftet med fejl, at den er ubrugelig. For eksempel har 3F brugt den forkerte KA-overenskomst i sammenligningen – de tror fejlagtigt, at Lauge Bonde var omfattet af bygge-og anlægsoverenskomsten, men virksomheden var omfattet af den grønne overenskomst. Med fejlen kommer 3F til at stå bedre, fordi de i sammenligningen bruger forkerte lønsatser.

Fagbladet 3F kontakter KA-direktør Karsten Høgild for at få en kommentar. Han siger, at KA ikke anerkender sammenligningen.

“Arbejdsretten har for længst anerkendt vores overenskomst og understreget, at den har et niveau og indeholder alt, hvad der er sædvanligt for kollektive overenskomster på det danske arbejdsmarked, så når 3F gang på gang forsøger at fremstille KAs overenskomst som udtryk for løndumping, så har det intet med virkeligheden at gøre,” siger han til Fagbladet 3F.

“Helt grundlæggende kan man ikke på baggrund af en sammenligning af overenskomster, der har samme niveau, konkludere, at den ene er bedre end den anden. Det er nemlig forskelligt, hvad den enkelte vægter højst. For nogle er det vigtigste et højt pensionsbidrag, andre vægter fleksibilitet, mens andre igen fokuserer på balancen mellem familie- og arbejdsliv. Når man ikke kan sige, at det ene element er vigtigere end det andet, må det være op til den enkelte at afgøre, hvilken overenskomst, der er bedst,” siger Karsten Høgild.

“Arbejdsretten har for længst anerkendt vores overenskomst og understreget, at den har et niveau og indeholder alt, hvad der er sædvanligt for kollektive overenskomster på det danske arbejdsmarked, så når 3F gang på gang forsøger at fremstille KAs overenskomst som udtryk for løndumping, så har det intet med virkeligheden at gøre.”

Karsten Høgild, direktør, KA

Tilsvarende toner lyder fra Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker. Han påpeger, at overenskomster handler om meget mere end penge.

“Det handler om kontraktduelighed. Det er et gruppepsykologisk spil, hvor det handler om det billede, man sætter op af en overenskomst og den part, man forhandler med. Man skal kunne have tiltro til den part, man laver overenskomst med,” siger han til Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Han minder om, at en sammenligning af overenskomster kan falde helt forskelligt ud, og at der er mange interessekonflikter involveret i det.    

På nuværende tidspunkt ved Lauge Bonde ikke, om 3F accepterer opsigelsen. Hvis det sker, kan der sættes punktum i sagen. Hvis ikke, fortsætter kampen for frihed og retfærdighed.

“Vi accepterer og respekterer virksomheder og medarbejdere, der selv har valgt at samarbejde med 3F og følge deres overenskomst. Det eneste, vi forlanger, er bare, at 3F gør det samme – altså acceptere og respektere virksomheder og medarbejdere, der selv har valgt at samarbejde med andre arbejdsgiverforeninger. Det vigtigste må da være, at vi er organiseret og følger en lovlig og anerkendt dansk overenskomst,” siger Lise Bonde.

Del denne artikel: