I 2006 modtog KA en henvendelse fra en advokat, der på vegne af 4 frisørmestre gerne ville mødes med KA, for at høre om frisørmestrene kunne blive organiseret i KA.
Efter en del disput i Håndværksrådet, hvor Danmarks Frisørmesterforening følte sig gået for tæt på, gik forhandlingerne mellem KA og de frisørmestre, der ønsker medlemskab, ind i en ny fase. Det endte med at tre store frisørkæder, under megen mediebevågenhed, forlod Danmarks Frisørmesterforening og pr. 1. marts 2007 meldte sig ind i KA. Det drejer sig om Kjær Gruppen, Stender og Hos Peter.
Utilfredshed bag ønske om skifte
“Det er mange års utilfredshed med Danmarks Frisørmesterforening og et behov for en mere moderne og fleksibel overenskomst, der lægger vægt på dialog, der har fået os til at skifte,” siger Jens Bagger, en af ejerne i Kjær Gruppen.
“Siden dommen ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kendte eksklusivaftalerne ulovlige har flere af vore medarbejdere udmeldt sig af Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund. Vi undersøgte derfor sagen blandt medarbejderne, hvor der var et klart ønske om at skifte faglig organisation,” siger Jens Bagger. Vi fandt det derfor naturligt, at vi som virksomhed var omfattet af en overenskomst med den faglige organisation, hvor medarbejderne er organiseret.
Frigørelseskonflikt – et nødvendigt onde
Jens Bagger understreger, at ingen medarbejdere er blevet tvunget til at skifte fagforening. Det er fuldstændig op til den enkelte. Alle tre kæder vil derfor også efter lockoutperioden tilbyde frisører, der er medlem af Dansk Frisør og Kosmetiker Forbundet ansættelse på ny.
Derfor iværksatte de tre frisørkæder d. 1. marts 2007 en nødtvungen lockout af deres egne medarbejdere.
“Vi kan kun beklage et system, der betyder, at det er umuligt at komme ud af en overenskomst under LO og DA, medmindre man som virksomhed iværksætter en frigørelseskonflikt,” siger direktør Karsten Høgild, KA.
Vi er modstandere af konflikt, men i denne situation er det nødvendigt at følge spillereglerne i Hovedaftalen, der er indgået mellem LO og DA. Ønsker en virksomhed at gøre brug af det frie valg på arbejdsmarkedet, er denne vej desværre den eneste mulighed. Som en reaktion på lockouten indklagede Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund KA for Arbejdsretten.
Arbejdsretten gik imod KA
Den 13. marts 2007 kom Arbejdsretten så med en tilkendegivelse i sagen om de lockoutede frisører. Tilkendegivelsen gik desværre KA – og de tre frisørmestre imod og kendte altså lockouten ulovlig. Tilkendegivelsen lægger vægt, på at de tre frisørers opsigelse af overenskomsten er foretaget på et tidspunkt, hvor de fortsat var medlem af Danmarks Frisørmesterforening. Derfor er det alene frisørmesterforeningen, der kan opsige overenskomsten, også selvom opsigelsen først træder i kraft efter frisørerne er udmeldt af Danmarks frisørmesterforening.
Sagen er bare den, at indtil dommen ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol jan. 2006 kunne man simpelthen IKKE være frisørmester i Danmark udenfor Danmarks Frisørmesterforening.
Ingen frihed for arbejdsgivere
“Jeg finder det uforståeligt, at dommeren tillægger organisationerne så stor magt, at de kan råde over medlemmerne også efter udmeldelsen,” siger direktør Karsten Høgild, KA.
“Vi må konstatere, at friheden på arbejdsmarkedet ikke er gældende for arbejdsgiverne, selvom det er en helt klar forudsætning i foreningsfrihedsloven. Det er mildt sagt skuffende,” slutter han.
I skrivende stund overvejer man alternative metoder til at komme ud af Danmarks Frisørmesterforenings overenskomst, fordi de tre frisørkæder ikke har opgivet kampen for at slippe ud af den hurtigst muligt.
Arbejdsretten idømte d. 28. marts 2007 de tre frisørmestre en bod på nær ved 1 million kr.
“I KA tager vi dommen til efterretning og står ved vores ansvar. Vi vil fortsat stå bag de frisørmestre, der ønsker at kæmpe en kamp mod giganterne på det danske arbejdsmarked; LO og DA,” slutter Karsten Høgild.
Sagen kort:
Tre store frisørkæder søger optagelse i KA.
Deres udmeldelse af Danmarks Frisørmesterforening vanskeliggøres af interne regler.
En række frisører lockoutes 1. marts af deres frisørmestre.
Lockouten har rod i tre frisørkæders ønske om at skifte overenskomst. Dette overenskomstskifte kræver iflg. DFKF´s (LO og DA’s regler) egne regler en lockout!
Frisørmestrene ønsker at beholde deres frisører, uanset hvilket sted de er organiseret.
Frisørmestrene kører fra 1. marts efter en ny overenskomst indgået mellem KA og Kristelig Fagforening i deres saloner rundt om i landet.
Arbejdsretten kender lockouten ulovlig 13. marts 2007.
De tre frisørmestre meldte sig ud af Danmarks Frisørmesterforening, så snart det kunne lade sig gøre ifølge de gældende vedtægter, da eksklusiv-dommen kom i jan. 2006.
Alligevel bebrejdes de nu, at de ikke meldte sig ud tidligere – og de tre frisørmestre ender derfor i en tidslomme, der binder dem til deres gamle overenskomst – måske de næste tre år.