Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Arbejdsgiver får ansvar for ansattes fartbøder

Kører dine medarbejdere for hurtigt? Læs hvordan du undgår en bøderegn, når du fra 1. februar er blevet ansvarlig for dine ansattes fartbøder.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Foto: Colourbox

Ny lov gør arbejdsgiveren ansvarlig for “en tung fod på speederen” i firmabilerne. Loven er lavet for at skærpe trafiksikkerheden og få mere opmærksomhed på sikker kørsel i arbejdstimerne. Men det kan hurtigt vælte budgettet, hvis du har for mange fartglade medarbejdere. I hvert fald hvis de kører for stærkt i arbejdstiden.

Med den nye lov der trådte i kraft 1. februar 2015, er det nemlig ejeren af bilen, der er ansvarlig for alle bilens bøder – også selvom det ikke er ejeren selv, der har foden på speederen.

Det betyder det for dig
Du vil som ejer af bilen for eftertiden få tilsendt en bøde automatisk, hvis en af dine ansatte kører op til 30 pct. for stærkt – og hvis overtrædelsen fanges af politiets automatiske trafikkontrol – altså en fotovogn.

Er overtrædelsen på mere end 30 pct., er du som arbejdsgiver ikke længere ansvarlig, og du kommer heller ikke til at hænge på en overtrædelse, der giver klip i kørekortet, frakendelse af kørekortet eller kørselsforbud, selvom overtrædelsen er sket i arbejdstiden.

Kom bøderne i forkøbet
Der er flere ting, du kan gøre, hvis du gerne vil slippe for de kedelige ekstra udgifter – og så i øvrigt bidrage til større trafiksikkerhed. Du kan blandet andet:

  • Arbejde aktivt med sikker kørsel i virksomheden – ved for eksempel at
    • udarbejde regler for god køreskik,
    • sende dine medarbejder på kurser og
    • uddanne dine medarbejdere til trafiksikkerhedskurser.

  • Tilføje en passus i virksomhedens tro og loveerklæring vedrørende medarbejderes brug af firmabiler, så den fastlægger, at medarbejderne selv er ansvarlige for hastighedsoverskridelser i firmabilerne, og at beløbet kan trækkes i den pågældendes løn.

  • Lave en logbog over, hvem der kører i hvilken bil og hvornår. For hvis du kan fremvise en erklæring fra bilens fører, der vedkender sig overtrædelsen, så er du ikke længere ansvarlig. Det virker som en sikkerhedsforanstaltning, da medarbejderne herved er bevidste om deres ansvar.

  • Kræve pengene af den medarbejder, der har kørt for hurtigt – også selvom ikke er indføjet i tro og love erklæringen, hvis du kan konstatere, hvem der har kørt for hurtigt. Der er dog nogle gråzoner, og det kan derfor altid bedst betale sig med klare aftaler.

Vil du gerne vide, hvordan du kan gribe det an, er du velkommen til at kontakte juridisk afdeling på 82 132 132.

Del denne artikel: