Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Danskerne vil hellere snakke end slås

Midt i overenskomstforhandlingerne viser en ny undersøgelse, at 70 procent af befolkningen ønsker strejke og lockout afløst af konstruktiv dialog.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Foto: Colourbox

Analysebureauet Lindberg International har netop gennemført en analyse, der viser, at 70 procent af befolkningen mener, at strejke og lockout burde afløses af konstruktiv dialog.

“Jeg er glad for at størstedelen af befolkningen er enige med os i, at dialog er den bedste metode til at nå til enighed om overenskomster. Det er spild af ressourcer at konflikte og bekrige hinanden, når vi dybest set har et fælles mål om, at samfundet skal vækste. Arbejdsmarkedskonflikter er ude af trit med det moderne samfund, hvilket også afspejles i undersøgelsen, hvor vi kan se, at det er de unge, der ikke ønsker strejker og lockout,” siger Karsten Høgild, der er direktør i Kristelig Arbejdsgiverforening (KA).

Den Danske Model skal udvikles – ellers afvikles den
Undersøgelsens resultater peger i retning af, at Den Danske Model skal udvikles, så ønsket om dialog frem for konflikt kan imødekommes. De fagforbund og arbejdsgiverforeninger, der har fravalgt konfliktretten og i stedet satser på dialog, respekteres ikke af den traditionelle fagbevægelse. Fagbevægelsen iværksætter jævnligt boykot mod virksomheder, der har en overenskomst uden konfliktret, og begrunder boykotten med, at man ønsker at beskytte Den Danske Model.

“Den Danske Model skal udvikles, så der bliver plads til alternative overenskomster og fair og fri konkurrencevilkår på arbejdsmarkedet. En sådan udvikling vil styrke Den Danske Model, så den kan overleve i det globale samfund. En konflikt koster virksomheden kunder, og ordrerne flyttes ud af landet, og det er hverken i medarbejdere eller ledelsens interesse. Derfor er jeg bange for, at Den Danske Model automatisk bliver afviklet, hvis vi ikke tør udvikle den,” siger Karsten Høgild.

Den danske Model har i dag særstatus i EU bl.a. fordi vi har høj organisationsgrad i Danmark og det argument er ved at forsvinde, fordi LO har mistet 22 % af deres medlemmer de seneste ti år. (Tal fra 1998-2008)

Debatavis om Den Danske Model
KA står derfor bag en debatavis om Den Danske Model, som udkommer sammen med Erhvervsbladet den 11. marts. I avisen giver bl.a. tidligere Oticon-direktør Lars Kolind og FOA-formand Dennis Kristensen deres syn på Den Danske Model.

“Den Danske Model opfattes som noget urørligt, der ikke må pilles ved. Men der er sket meget med arbejdsmarkedet siden 1899, så vi mener tiden er moden til i det mindste at debattere Den Danske Model,” siger Karsten Høgild.

Del denne artikel: