Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Debat: Barselsfond er vejen frem

Selvstændige kvinder har det svært.

Af: Karsten Høgild

Foto: Colourbox

Selvstændige kvinder har det svært. Sådan lyder dagens overskrifter i aviser og radio, samtidig med, at der lanceres flere forskellige grunde til, at det er så svært for kvinder at klare livet som selvstændige: »De vælger brancher, der ikke er lukrative«, og »De mangler rollemodeller.«

Det er med andre ord kvindernes eget valg, at deres blomstrende fremtid som selvstændige alt for hurtigt ender i en vissen drøm.

Ingen tør tage fat om det kønspolitiske problem, der ligger bag den triste statistik: Det faktum, at de fleste kvinder har to job, det ude og det hjemme. Eller det faktum, at kvinderne føder børnene og i hvert fald de første måneder er hovedansvarlige for spædbarnet.

Vejen frem er derfor en barselsfond for selvstændige. Kristelig Arbejdsgiverforening og Morgendagens Heltinder har lanceret et forslag, der er nemt at administrere, nemt at betale til, og som ville løfte en enorm byrde fra selvstændige og fødedygtige kvinders skuldre. Det var et sted at begynde, hvis talen om flere kvindelige iværksættere ikke skal være varm luft.

Samfundet råber på flere hænder. Flere børn, der kan blive voksne og passe os, der om 30 år er gamle. Det kræver flere fødsler og flere barsler – og så længe en barselsfond for selvstændige reelt er udelukket af regeringen, så klinger den slags opsange inderligt hult.

Således kryber Bendt Bendtsen ihærdigt udenom: Ingen særordninger for kvinderne – der er allerede så gode forhold for iværksættere i Danmark, mener erhvervs- og økonomiministeren.

De gode forhold består i dag af kvinder, der er tvunget til at lukke deres små virksomheder, når de får et barn. Det er nemlig ulovligt at besvare et brev eller læse en mail under barsel.

Del denne artikel: