Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

En stor sejr for aftalefriheden

"Det er endnu et skridt i det nødvendige opgør med 3Fs magtmonopol," siger KA-direktør Karsten Høgild efter styrelses ændring af praksis.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Foto: Lars Salomonsen

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) har netop besluttet at ændre praksis, når det handler om at udstede opholds- og arbejdstilladelser til landbrugspraktikanter.

Ændringen betyder, at en udlænding fremover kan få opholds- og arbejdstilladelse som landbrugspraktikant, hvis praktikværten er omfattet af overenskomsten mellem Arbejdsgiverforeningen KA og Det Faglige Hus, og hvis de øvrige betingelser ellers er opfyldt.

Hidtil har styrelsen nægtet at lade overenskomsten mellem KA og Det Faglige Hus danne grundlag for sådanne tilladelser, men alene accepteret 3Fs overenskomst.

Efter lang tids pres fra KAs side bliver praksis nu ændret til gavn for valgfriheden.

“Det er en stor sejr for aftalefriheden. Det er endnu et skridt i det nødvendige opgør med 3Fs magtmonopol. Det har været fuldstændig utilstedeligt at se, hvordan landmænd har været udsat for benspænd, blot fordi de var medlem af KA,” siger Karsten Høgild.

Tyndslidt tålmodighed
Han lægger ikke skjul på, at ændringen af praksis har ladet vente på sig, og at KAs tålmodighed efterhånden var ved at være tyndslidt.

“Det er en stor sejr for aftalefriheden. Det er endnu et skridt i det nødvendige opgør med 3Fs magtmonopol.”

Karsten Høgild, direktør, KA

“Styrelsens hidtidige praksis var ulovlig. Den har ikke accepteret vores overenskomst med Det Faglige Hus, selv om den betragtes som en gældende kollektiv overenskomst. Havde styrelsen ikke ændret praksis, havde vi fra KAs side været klar til at gå hele vejen ved at anlægge en sag,” siger Karsten Høgild.

Selv om praksis nu ændres på et konkret område, fortsætter kampen for aftalefrihed og for at få brudt LO-forbundenes overenskomstmonopol.

Del denne artikel: