Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Et nyt ferieår står for døren

Den 1. september begynder det nye ferieår, og hvordan er det nu lige med den nye ferielov?

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Foto: Colourbox

Den 1. september tager vi hul på et nyt ferieår, og vi kan samtidig sætte punktum for det første hele ferieår efter den nye ferielov.

Det vil dog være de færreste, som har oplevet, at den nye ferielov har fyldt meget i deres bevidsthed. Den har i høj grad passet sig selv, mens COVID-19 har taget alle overskrifter.

Så hvordan er det nu lige med den nye ferielov og det nye ferieår.

Ferieåret og ferieafholdelsesperioden
Ferieåret er det år, der løber fra den 1. september til og med den 31. august.

Udgangspunktet er fortsat, at medarbejderen i perioden optjener ret til 2,08 dages betalt ferie for hver måneds ansættelse i ferieåret, og der optjenes således fortsat ret til 5 ugers betalt ferie.

Den nye ferielov bygger på et princip om samtidighedsferie.

Betalt ferie kan således afholdes, når den er optjent. Eftersom ferien optjenes månedsvis, kan medarbejdere holde ferien kalendermåneden efter. Ferie optjent i september, kan altså holdes fra 1. oktober.

Efter den nye ferielov optjenes der – ligesom efter den tidligere ferielov – 2 ugers restferie og 3 ugers hovedferie.

Der kan indgås aftale om, at ferien holdes på forskud, altså før den er optjent. Det kræver dog netop en aftale mellem arbejdsgiver og den ansatte.

Den optjente ferie afholdes i den såkaldte ferieafholdelsesperiode, hvilket omfatter ferieåret og de efterfølgende 4 måneder fra ferieårets udgang til kalenderårets udgang. Dette giver en ferieafholdelsesperiode på 16 måneder.

Ferie, som optjenes fra september til og med august, kan altså afholdes i den nævnte periode og til og med kalenderårets udgang. Det betyder også, at den ferie, som er optjent i perioden fra 1. september 2020 til og med 31. august 2021, afholdes til og med 31. december 2021.

Del denne artikel: