Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

EU-topkandidat på visit i valgkampens slutspurt

Asger Christensen, der kæmper for en plads i Europa-Parlamentet, besøgte mandag KA-virksomheden Lely Nordic.  

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

EP-kandidat Asger Christensen besøgte mandag Lely Nordic i Fredericia. Han er flankeret af Jan Brøgger Rasmussen (th), Lely Nordics administrerende direktør, samt KA-direktør Karsten Høgild.

På søndag beslutter danskerne, hvem der skal repræsentere Danmark i Europa-Parlamentet de kommende fem år.

En af kandidaterne er Asger Christensen, der er landmand og byrådspolitiker i Kolding. Han er nummer tre på Venstres liste, og med de aktuelle meningsmålinger, der spår statsministerpartiet tre-fire af de danske pladser, er Asger Christensen i den grad i spil til et sæde i Bruxelles.

Mandag besøgte han Lely Nordic i Fredericia for at blive klogere på nogle af de udfordringer, der er forbundet med at drive virksomhed. Tobias Jørgensen (V), byrådsmedlem og folketingskandidat i Sydjyllands Storkreds, deltog i besøget – det samme gjorde KA-direktør Karsten Høgild.  

Lely Nordic er medlem af KA, og virksomheden sælger produkter til landbruget både herhjemme og i udlandet. EUs indre marked er en stor fordel, fortalte administrerende direktør Jan Brøgger Rasmussen.  

“Så hvis du kan få Norge med i EU, ville det være godt,” sagde Jan Brøgger Rasmussen med et glimt i øjet.

Det kunne Asger Christensen selvfølgelig ikke love, men til gengæld kunne han love at kæmpe for en række mærkesager.

For det første skal EUs ydre grænser styrkes. For det andet skal vi have en grønnere og mere klimavenlig energiproduktion i EU. For det tredje vil Asger Christensen bekæmpe bureaukratiet og forenkle reglerne. For det fjerde bør vi have et fælles returpantsystem i EU, så en større del af emballagen ender de rigtige steder frem for i naturen. For det femte er der landbrugsstøtten.

“Den har været faldende de senere år, og jeg tror, at den udvikling fortsætter. Men det er vigtigt for mig at understrege, at det skal ske i et tempo, hvor alle kan følge med,” sagde Asger Christensen og argumenterede for, at man bør kigge på, hvordan støtten udregnes. Den nuværende model er nemlig både rigid og bureaukratisk.  

Arbejdsklausuler og lovbestemt mindsteløn
KA-direktør Karsten Høgild benyttede mødet til at gøre Asger Christensen klogere på, hvordan statens fortolkning af arbejdsklausuler i visse tilfælde betyder, at virksomheder, der ikke er omfattet af en FH-overenskomst (tidligere LO-overenskomst), udelukkes fra at kunne løse opgaver for det offentlige.

Karsten Høgild advarede også mod indførelsen af en lovbestemt mindsteløn – en mulighed, som statsministeren luftede for nylig.

Del denne artikel: