Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Fæller i DA/LO kritiserer 3F-overenskomst

Organisationer indenfor DA og LO giver mandag i Jyllands-Posten 3F hug for den overenskomst, som de tilbyder hoteller og restauranter.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Arkivfoto: Stefan Vase

Fagforeninger og arbejdsgiverforeninger kritiserer 3F for at tilbyde restaurationer og hoteller – som Restaurant Vejlegården – en overenskomst, som er “dyr, ufleksibel og gammeldags”.

“Problemet er, at 3F’s overenskomst på restaurationsområdet ikke har en mindsteløn for ufaglærte og har skarpe faggrænser mellem eksempelvis kokke og tjenere. Det gør den dyr,” siger en unavngiven kilde i fagbevægelsen til Jyllands-Posten mandag.

Også HORESTA, som er 3Fs overenskomstpart på arbejdsgiversiden, ser et forbedringspotentiale. Horesta udtrykker sig dog lidt mere diplomatisk overfor Jyllands-Posten:

“Det er helt klart, at vi fra arbejdsgiverside altid ønsker os mere fleksibilitet, og det gør de ansatte også. Her kan mere fleksibilitet godt oversættes til overlapning af faggrænser, og det er noget, vi løbende ser på og er meget opmærksomme på,” siger Jens Zimmer Christensen, formand for HORESTA.

Han ser ligeledes et problem i, at ufaglærte skal have samme løn som en faglært.

John Frederiksen, forhandlingssekretær i 3F, afviser kritikken af, at overenskomsten er for ufleksibel:

“Faggrænserne handler meget om beskyttelse af uddannelserne og selve jobbet, så folk kan være sikre på, at får de et job som kok, så er det også det, de skal lave og ikke vaske op,” siger John Frederiksen.

Tidligere har Palle Skov Jensen, indehaver af Jensens Bøfhus-kæden, været fremme med en lignende kritik af 3Fs overenskomst:

“Når vi forhandler overenskomst oplever jeg, at 3F ofte har været ude af trit med medarbejdernes og virksomhedernes ønsker,” sagde Palle Skov Jensen til Jyllands-Posten i starten af august.

Del denne artikel: