Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Hvad blev der af rummeligheden, statsminister?

I Jyllands-Posten torsdag langer Karsten Høgild, direktør i KA, ud efter statsminister Helle Thorning-Schmidt, fordi hun ikke tager konsekvensen af budskabet om rummelighed, som hun lancerede på valgnatten september 2011.

Af: Karsten Høgild

Arkivfoto: Stefan Vase

I weekenden gæstede den socialdemokratiske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, Dansk Metals kongres. Og hun benyttede anledningen til at tordne mod Venstre og Dansk Folkepartis forslag om at begrænse fagforeningers konfliktret over for virksomheder, der allerede har en overenskomst – dog med en anden fagforening end et LO-forbund.

Statsministeren har ret i én ting: Ingen ønsker, at polske overenskomster skal komme til at gælde på det danske arbejdsmarked. Heller ikke Kristelig Arbejdsgiverforening. Vi er imod enhver form for løndumping.

Hvis det er konsekvensen af Venstres og Dansk Folkepartis forslag, må alle, der synes, at konflikter som den på Vejlegården er urimelig, arbejde for en løsning, som følger den grundlæggende tanke i Venstres og Dansk Folkepartis forslag: At der reelt skabes plads til alle – på danske vilkår.

For kun et år siden signalerede Helle Thorning-Schmidt, at S-R-SF-regeringen ønskede et stilskifte i dansk politik. På valgnatten lød det således:

»Det flertal, jeg ønsker at stå i spidsen for, er et flertal for hele Danmark. Det må aldrig være sådan, at en del af befolkningen føler, at den er blevet glemt. Vi rækker hånden frem til alle, der vil være med. Det gælder på Christiansborg. Men det gælder også ud af Christiansborg. Alle, der vil være med. Lønmodtagerne, erhvervsorganisationerne, arbejdsgiverne. Alle er velkomne til at være med til at forandre Danmark.«

“Statsministeren har ret i én ting: Ingen ønsker, at polske overenskomster skal komme til at gælde på det danske arbejdsmarked. Heller ikke Kristelig Arbejdsgiverforening. Vi er imod enhver form for løndumping.”

Karsten Høgild, direktør, KA


Medlem af rigtig organisation
Men nu knap et år efter valget har piben tilsyneladende fået en anden lyd: Der er plads til alle – men kun dem, der er medlem af de rigtige organisationer.

Alle arbejdsgivere, som er medlem af KA, og som positivt har valgt at tilslutte sig overenskomsten mellem KA og Krifa, er der åbenbart ikke plads til i Danmark. Selvom de bidrager med et sted mellem 10.000 og 15.000 arbejdspladser.

Helle Thorning-Schmidt, du må være enig i, at de arbejdspladser, som KAs medlemmer skaber, er lige så gode som alle andre. Derfor må du også være enig i, at der er behov for at give KAs medlemmer arbejdsro til jobskabelse – så de ikke hver eneste morgen skal frygte at blive mødt af en konflikt fra 3F.

Vi har brug for, at den fredspligt, som eksisterer mellem LO og DA, bliver udbredt til at dække alle. Alt andet er konkurrenceforvridende.

Kære Helle Thorning-Schmidt, mener du, at der skal være plads til alle? Så vil vi meget gerne gå i dialog med dig, så vi får skabt rammer, som giver KAs medlemmer den samme arbejdsro, som DAs medlemmer nyder godt af.

Del denne artikel: