Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Hvordan bevarer vi produktions-arbejdspladser i Danmark?

183 millioner skal indsamle den nødvendige viden til bevarelse af produktionsarbejdspladser i Danmark. For det er en forudsætning for, at Danmark kan være et videnssamfund - det er Grundfos' og Lars Aagaards erfaring.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Foto: Colourbox

I de senere mange år har der været en national konsensus om, at Danmark skal være et videnssamfund. Vi skal leve af hjerner, ikke af hænder. Og det er en direkte konsekvens af, at produktionsarbejdspladser rykker ud af landet mod lande, hvor lønningerne er lavere. Men denne konsensus vil Grundfos sammen med andre produktionsvirksomheder gerne være med til at udfordre.

Det fortæller Lars Aagaard, koncerndirektør i Grundfos med ansvar for indkøb, produktion og logistik og medlem af koncerndirektionen, til et KA-medlemsarrangement i forrige uge, hvor omkring 50 var mødt frem.

“Vi har i Grundfos et ønske om, at vi også i fremtiden skal være en stor virksomhed i Danmark. Vi har produktion i mange andre lande, men vi ønsker at have både produktion og udvikling i Danmark i fremtiden,” fortæller Lars Aagaard.

Budskabet er kontroversielt, eftersom vi ellers har vænnet os til at tænke, at produktionsarbejdspladser ikke har nogen fremtid i Danmark. Men Grundfos har erfaret, at man ikke kan bevare vidensarbejdspladser, hvis produktionen forsvinder:

“Hvis al produktion flytter ud, så flytter udviklingen også med. Og så kan vi ikke være et videnssamfund. Det har vi oplevet i Grundfos. Og det er man ved at opdage fra politisk hold. Der er ved at være en erkendelse af, at det er vigtigt, at der er produktion i vores land,” fastslår Lars Aagaard.

Grundfos vil skabe beskæftigelse
Han fortæller, at hvis de store virksomheder i et land har det godt, så har de små det også godt. Derfor er Grundfos også en drivkraft i forhold til at bevare produktionsarbejdspladser i Danmark:

“Vi kan godt beslutte, at vi gerne vil have produktion i Danmark. Men det skal også give mening. Det skal også være en god forretning.”

Derfor er Grundfos gået ind i et samarbejde mellem forskere fra danske universiteter, andre virksomheder, fonde og Folketinget under overskriften MADE – Manufacturing Academy of Denmark.

“Hvordan skal produktionen se ud ti år fra nu, hvis vi fortsat skal være konkurrencedygtige? Beskæftigelsen i industrien er faldet. Vi håber, at vi kan skabe beskæftigelse i industrien i fremtiden.”

Vi kan være hurtigere end kineserne
Gennem MADE er der samlet pt. 183 millioner kroner sammen, som skal bruges til forskning i, hvordan man bevarer produktionen i en eller anden form i Danmark.

Men Lars Aagaard kan allerede nu se nogle muligheder. Han sammenligner med Kina, som er den nye førerøkonomi i verden, og som har overtaget rigtig mange produktionspladser. Og Mexico, hvor Grundfos’ medarbejderne er “rigtig dygtige, og vi betaler væsentligt mindre,” som Lars Aagaard siger.

“Vi skal kunne konkurrere med kinesere og folk fra Mexico. I Danmark har vi ikke et stort magthieraki. Vi kan tale sammen på kryds og tværs, op og ned. Hvis vi bliver bedre og hurtigere til det, kan vi også hurtigere får nye produkter på markedet. Dét kan vi vinde på,” fastslår Lars Aagaard.

Del denne artikel: