Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA: 3F sætter egen magt over medarbejdernes ønsker

- Vi ser her en virksomhed, der slæbes i retten, fordi den med næb og kløer kæmper for at sikre sine medarbejdere de bedste vilkår, og så ser vi et fagforbund, der modsætter sig medarbejdernes ønske. 3F burde da ønske de bedste vilkår for medarbejderne,” siger KA-direktør Karsten Høgild.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Arkivfoto: Stefan Vase

”Lauge Bonde-sagen viser med al tydelighed, at for 3F handler det ikke om medarbejdernes interesser. Det handler udelukkende om at vise, at der er noget nær frit spil til at gøre, hvad man vil.”

Det siger KA-direktør Karsten Høgild, efter Arbejdsretten forleden konkluderede, at anlægsgartner Lauge Bonde skal skifte over til 3Fs pensionsselskab, PensionDanmark.

Det skal ske, selv om virksomheden og dens medarbejdere ønsker at fastholde den nuværende aftale med AP Pension, der på afgørende områder stiller medarbejderne bedre.

Lauge Bonde blev i 2019 tvunget til at tegne overenskomst med 3F, selv om virksomheden allerede var omfattet af KAs overenskomst, der er anerkendt som gældende. Siden har Lauge Bonde opsagt overenskomsten med 3F.

Arbejdsretten konkluderede forleden, at det er efter bogen at tvinge virksomheden over i PensionDanmark.

”Vi tager Arbejdsrettens afgørelse til efterretning, men jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg er meget forundret over 3Fs ageren i sagen. Vi ser her en virksomhed, der slæbes i retten, fordi den med næb og kløer kæmper for at sikre sine medarbejdere de bedste vilkår, og så ser vi et fagforbund, der modsætter sig medarbejdernes ønske. 3F burde da ønske de bedste vilkår for medarbejderne,” siger Karsten Høgild.

Han påpeger, at en arbejdsgiver i princippet kan være ligeglad med, hvilken pensionsaftale medarbejderne er omfattet.

”Det gør bare sagen endnu mere besynderlig. Virksomheden kunne i princippet være ligeglad med, om den skal betale til det ene eller andet selskab, når omkostningen for virksomheden er den samme, men medarbejdernes ve og vel lægger den så meget på sinde, at den har været klar til at tage en sag på spørgsmålet. Det har jeg stor respekt for,” siger Karsten Høgild.

Medarbejdere har desværre telt for døve øren
Da sagen blev ført i Arbejdsretten, var der indkaldt en forsikringsmægler som vidne.

Han gav udtryk for, at hvis han havde rådet Lauge Bonde til at flytte medarbejderne over i PensionDanmark, så ville han pådrage sig et erstatningsansvar.

Når medarbejderne flyttes over i PensionDanmark, står de uden den hidtidige dækning med hensyn til blandt andet tab af erhvervsevne.

”Medarbejderne har offentligt fortalt, hvor store konsekvenser skiftet af selskab risikerer at få for deres privatøkonomi, hvis de kommer til skade på arbejdspladsen. Medarbejderne har desværre talt for døve øren i forhold til 3F,” siger Karsten Høgild.

Han har bemærket, at enkelte har sagt, at når Lauge Bonde har skrevet under på 3F-overenskomsten, så er det ret og rimeligt, at virksomheden også skifter til 3Fs pensionsselskab.

”Man skal bare huske på, at Lauge Bonde blev tvunget til at skrive under på overenskomsten. Det er ikke noget, der er sket frivilligt. Havde virksomheden ikke skrevet under, havde 3F og fagbevægelsen med et fingerknips fjernet dens eksistensgrundlag,” siger Karsten Høgild.

Del denne artikel: