Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA: Arbejdsklausuler må ikke ende i smagsdommeri

Regeringen lægger i finansloven op til at intensivere arbejdet mod social dumping. KA er skeptisk overfor de mulige negative konsekvenser af "smagsdommeri".

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Foto: Lars Salomonsen

Med finanslovsforslaget 2013 vil regeringen S-R-SF sætte yderligere turbo på kampen mod social dumping. Det skal blandt andet ske ved flere kontroller fra politi, Skat og Arbejdstilsynet, så man kan få fat i de udenlandske virksomheder og udlændinge, som ikke følger gældende regler.

Samtidig vil regeringen fortsætte med at opfordre til brug af arbejdsklausuler i offentligt byggeri – statsligt og kommunalt. Arbejdsklausulerne skal i følge beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) sikre “ordentlige arbejdsvilkår i offentligt byggeri”.

I KA er direktør Karsten Høgild glad for, at regeringen på den måde blæser til kamp mod social dumping:

“Vi er tilfredse med, at regeringen fokuserer på udfordringen med unfair konkurrence fra udenlandske virksomheder og udenlandske arbejdstagere,” fastslår han.

Men han ser også nogle faresignaler i forhold til, om hvad arbejdsklausulerne skal bruges til:

“Vi er bekymret for, om regeringen i sin iver efter at “rense ud” kan gå hen at krænke de virksomheder, som har valgt anerkendte overenskomster, som ikke er under LO. Vi vil gerne advare imod, at det offentlige begynder at agere smagsdommer overfor virksomhedernes valg af overenskomst,” bemærker Karsten Høgild, som lægger op til, at vi får taget en debat om, hvad social dumping er, og hvad det ikke er.

“Når regeringen blæser til kamp mod social dumping og for danske overenskomster, og når Niels Eliasen, faglig sekretær i 3F, i sommer udtalte sig om, at man ikke kan leve af mindstelønnen, er der måske brug for en debat om, hvad social dumping er, og hvad det ikke er. Der hersker nogen forvirring om problemets kerne og problemets omfang,” konstaterer Karsten Høgild.

Del denne artikel: