Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA-formand: 2019 bliver et historisk år

Svend Erik Bøytler Rahbek fremhævede den fælles forståelse med 3F i bestyrelsens beretning på KAs generalforsamling.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Svend Erik Bøytler Rahbek konstaterer, at 2019 bliver et historisk år for KA. Foto: Lars Salomonsen

KAs medlemstal er steget så meget det seneste år, at alletiders medlemsrekord efter alt at dømme står for fald i løbet af 2019.

Derudover opnåede KA og 3F for nylig en fælles forståelse, hvilket ikke er hverdagskost.

“Jer, der deltog i generalforsamlingerne i 2017 og 2018, vil nok tænke, at det efterhånden bliver lidt klichéagtigt at udnævne hvert år til historisk. Men det er på ingen måde klichéagtigt. Det er en realitet, at vi i KA i disse år virkelig leverer på at opfylde vores eksistensberettigelse,” sagde KA-formand Svend Erik Bøytler Rahbek på fredagens generalforsamling i Kolding.   

Den fælles forståelse mellem KA og 3Fs grønne gruppe betyder, at begge parter fremover vil agere i gensidig respekt for hinanden som organisationer.

“Vi er på ingen måde i mål endnu med fuld frihed til arbejdsgiverne, men vi har taget et tigerspring. Jeg vil gerne takke alle, ikke mindst inden for landbrugsområdet, som aktivt har involveret sig i denne frihedskamp og bakket KA op,” sagde Svend Erik Bøytler Rahbek og tilføjede:

“Vi tager kampen, fordi det danske samfund er bedst tjent med et arbejdsmarked, hvor løn- og ansættelsesvilkår fastsættes ved overenskomster, aftalt mellem fagforeninger og arbejdsgiverforeninger, inden for den såkaldte danske model, hvor der skal være plads til at tænke forskelligt og frihed til at vælge efter sin overbevisning. Vi har hele tiden troet på, at denne kamp tjente til fælles bedste for både arbejdsgivere og lønmodtagere,” sagde han.

“Det er ikke, fordi vi er vilde med at stævne til højre og venstre, men skal vi sikre aftalefriheden, at det offentlige ikke almengør LOs overenskomster, at der fortsat er fri konkurrence, og at det offentlige ikke for skatteydernes regning løser fagforeningernes opgave, så er vi nødt til at tage de nødvendige skridt for at få ændret arbejdsklausulerne.”

Svend Erik Bøytler Rahbek, formand, KA

Klar til at stævne staten
Svend Erik Bøytler Rahbek understregede, at KA er klar til at gå hele vejen, når det handler om myndighedernes fortolkning af arbejdsklausuler i offentlige kontrakter.

“Vi har i årets løb, sammen med Det Faglige Hus, haft to møder med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. På trods af at vi har en borgerlig-liberal regering, så er det ikke lykkedes os at overbevise et borgerligt flertal om, at arbejdsklausulerne skal ændres,” sagde KA-formanden og uddybede:

“Det er skuffende, men det betyder så, at vi nu går i gang med at forberede en stævning, så vi kan få en retslig afgørelse på, om arbejdsklausuler virkelig er lovlige. Det er ikke, fordi vi er vilde med at stævne til højre og venstre, men skal vi sikre aftalefriheden, at det offentlige ikke almengør LOs overenskomster, at der fortsat er fri konkurrence, og at det offentlige ikke for skatteydernes regning løser fagforeningernes opgave, så er vi nødt til at tage de nødvendige skridt for at få ændret arbejdsklausulerne.”

Svend Erik Bøytler Rahbek kom i sin beretning også ind på samfundsansvar – eller rettere mangel på samme.

“Ser vi tilbage på året 2018, så er det desværre ikke det store samfundsansvar, der har præget overskrifterne. Ord som ”hvidvask”, ”udbytteskandale”, ”skattesnyd”, ”slavelignende forhold” og ”sort arbejde” popper op på lystavlen. Når vi læser disse historier, kan man godt føle sig hensat til Venezuela eller Columbia, men det er i Danmark, det foregår,” sagde han og tilføjede:

“Det er meget bekymrende, når nogle af samfundets bærende institutioner og personer svigter deres samfundsansvar og ikke bærer med på at løfte den fælles samfundsopgave, men blot fokuserer på egen vinding. Det er skadeligt for ethvert fællesskab, uanset om det er et land, en organisation, en virksomhed eller det helt nære fællesskab i familien, og det sætter vores demokratiske værdier under pres.”

Del denne artikel: