Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA-møder har gjort politikere klogere på valgfrihed

KA og KA Pleje har de seneste uger mødt knap 100 folketingskandidater til en snak om, hvordan vi styrker valgfriheden på ældreområdet og arbejdsmarkedet. Politikerne roser initiativet, som har klædt dem godt på til valgkampen.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

I løbet af de seneste uger har KA og KA Pleje holdt fem dialogmøder rundt i Danmark. Billedet er fra mødet i København.

”Det var et rigtig spændende møde med interessante drøftelser og vigtig viden, som jeg vil tage med mig videre i mit politiske arbejde.”

Ordene kommer fra Mikkel Bjørn Sørensen, der er spidskandidat til folketingsvalget for Nye Borgerlige på Fyn. Han er en af de knap 100 folketingskandidater, der har været til politisk dialogmøde med KA og KA Pleje.

I løbet af de seneste uger har vi holdt fem dialogmøder. Lagde ud i København, fortsatte til Ikast, Tønder, Odense og sluttede af forleden i Aalborg. Mange tak til de af vores medlemmer, som har lagt lokale til møderne.

”Kampen for fri organisationsret på det danske arbejdsmarked er en kamp, som jeg støtter helhjertet op om – og jeg glæder mig over, at KA kæmper denne vigtige kamp for små- og mellemstore virksomheder,” siger Mikkel Bjørn Sørensen. 

Venstres Hans Christian Schmidt, folketingsmedlem og tidligere minister, fortæller, at mødet har givet ham viden, som han kan bruge i sit politiske arbejde.

“I den grad. Uanset, at jeg kendte noget til området inden mødet, var mødet særdeles relevant. Særlig i forhold til den virkelig gode måde at forklare tingene på. Selv om området er kompliceret, blev det serveret på en forståelig måde,” siger han og uddyber:

“Der var gode svar på en stribe spørgsmål og information af høj kvalitet. Meget relevant og særdeles brugbart i mit politiske arbejde,” siger han.

Kandidat: Jeg blev meget klogere på området
Dina Mofidi, folketingskandidat for Moderaterne i Nordjylland, er enig med Hans Christian Schmidt.

“Mødet var meget lærerigt, og jeg synes helt sikkert, at det frie valg på mange punkter er en rigtig god ide. Jeg blev meget klogere på området, og det var dejligt med velbegrundede argumenter samt statistikker, så man reelt har noget at forholde sig til. Det er helt sikkert noget, jeg vil bruge i debatter og som argumentation for det frie valg,” siger hun. 

“Der var gode svar på en stribe spørgsmål og information af høj kvalitet. Meget relevant og særdeles brugbart i mit politiske arbejde.”
Hans Christian Schmidt, folketingsmedlem og tidligere minister, Venstre

Dialogmødet var også brugbart for Carsten Bach, der er spidskandidat for Liberal Alliance i Vestjylland og tidligere folketingsmedlem.

”Det er utrolig givtigt for det politiske niveau, når virksomheder og brancheorganisationer rækker ud og giver deres syn på samfundsudfordringer, som vi alle skal stå sammen om at løse,” siger han og tilføjer:

”Indholdet af mødet har helt klart givet viden og information, der direkte kan bruges i det politiske arbejde med at sikre mere frit valg i ældreplejen rundt om i kommunerne.” 

Valgfrihed på dagsordenen
På dialogmøderne var det overordnede tema valgfrihed: Hvordan styrker vi valgfriheden på ældreområdet og arbejdsmarkedet.

Vi fortalte med udgangspunkt i Lauge Bonde-sagen politikerne om virksomheder, som tvinges til at tegne overenskomst med 3F, selv om de allerede er omfattet af KAs anerkendte overenskomst. Vi fortalte om virksomheder, der systematisk chikaneres og hænges ud af fagbevægelsen, blot fordi de har valgt en anden overenskomst.

Vi understregede, at vi naturligvis er tilhængere af den danske model, men vi mener, at både lønmodtagere og arbejdsgivere selv skal kunne vælge, hvilken forening de ønsker at være medlem af. Set i det lys trænger den danske model til at blive moderniseret, og vi gav vores bud på, hvordan det kan ske.

Vi fortalte politikerne, hvordan vi ønsker at fremme valgfriheden på ældreområdet. Gjorde det klart, at der er kommuner, som konsekvent kører med kunstigt lave afregningspriser i forhold til private pleje- og omsorgsvirksomheder på ældreområdet. De misvisende priser er en bombe under den valgfrihed, som så mange ældre nyder godt af.

Vi fortalte, at vi har stævnet en række kommuner, og sidste sommer blev den første kommune dømt for at have underbetalt en af vores medlemsvirksomheder.

Vigtig viden
Karina Adsbøl, der er folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, er glad for, at hun deltog i et af dialogmøderne:

”Jeg synes, at det er vigtigt at komme ud og høre, hvilke udfordringer – og ikke mindst løsninger – der kan være på området. Det er med til at give sådan en som mig endnu større indsigt og en endnu bedre viden. Og det er vigtigt i ens politiske arbejde at være lydhør,” siger hun.

Michelle West, spidskandidat til Folketinget for Kristendemokraterne på Fyn, fik også noget ud af mødet.

“Det var et væsentligt oplæg, vi blev præsenteret for – både hvordan den “danske model” og offentlige forvaltninger via bureaukrati og sædvaner er med til at kvæle initiativet for den private sektor og ikke mindst, hvordan det frie valg pludselig bekriges af monopolmagt, både på overenskomstområdet og ikke mindst hæmmes for borgerne, fordi de danske kommuner simpelthen ikke er dygtige nok til at oplyse om muligheder for fritvalgsordninger på eksempelvis plejeområdet. Det må og skal vi gøre noget ved,” siger hun. 

Hikmet Altun, der er folketingskandidat for De Radikale i Sjællands Storkreds, deltog på det meget velbesøgte dialogmøde i København. Han har et godt råd til en anden gang:

“Det kunne med fordel deles op i lidt mindre hold, så der var bedre mulighed for dialog,” siger han og understreger, at han fik noget ud af aftenen:

“Det overraskede mig meget, at kommunerne ikke har 100% styr på deres omkostninger ved forskellige services.”

Cheanne Nielsen, folketingskandidat for Dansk Folkeparti på Fyn, deltog, da KA og KA Pleje holdt tilsvarende politiske dialogmøder tilbage i 2018. Hun var med igen forleden:

”Jamen, der er jo en grund til, at jeg sprang til med det samme, da jeg læste jeres invitation. Det var oplysende denne gang, såvel som for fire år siden. Som jeg også sagde til jer sidst: Utroligt, at det er samme svære problemer, I står med,” siger hun og giver udtryk for, at mødet har givet hende noget at arbejde med:

”Det kan ikke være rigtigt, at der kun er tale om et frit valg for ældre af navn og ikke af gavn. Tak, fordi I holder ved. Vi skal have fundet ud af, hvordan det én gang for alle bliver umuligt at presse mindre virksomheder til at binde sig til store organisationer, som de ikke selv har valgt,” siger Cheanne Nielsen.

Glad for den store opbakning
Karsten Høgild, der er direktør for KA og KA Pleje, glæder sig over den store opbakning til de fem dialogmøder.

”Vi er glade for, at så mange travle politikere tog sig tid til at mødes med os. Det har været fantastisk at opleve den spørgelyst og det engagement, der har været på alle møderne. Vi har fået mange gode indspark, som vi kan bruge fremadrettet – og vi har efterfølgende fået positive tilbagemeldinger fra mange af politikerne,” siger han og uddyber:

”Målet med møderne har ikke været at forsøge at overbevise politikerne om, at de skal mene noget bestemt. Målet har været at bidrage med den viden og de erfaringer, vi har – og lære kandidaterne at kende for at styrke dialogen, når de er blevet valgt til Folketinget,” siger han.

Del denne artikel: