Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA stemmer ja til ny overenskomst

Arbejdsgiverforeningen KA har fredag godkendt en ny tre-årig overenskomst med Det Faglige Hus.  

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Foto: Lars Salomonsen

Medlemmerne på KAs generalforsamling har fredag stemt ja til en ny overenskomst med Det Faglige Hus. Overenskomsten dækker cirka 1000 virksomheder og omfatter 10.000-15.000 medarbejdere. Den træder i kraft fredag den 1. marts og gælder tre år. Den nye overenskomst består af en hovedoverenskomst samt 11 fagoverenskomster.

KA-direktør Karsten Høgild glæder sig over medlemmernes opbakning.  

“Der er givet og taget ved forhandlingsbordet – sådan vil det altid være, når to parter skal nå til enighed. Resultatet er tilfredsstillende, og det understøtter vores medlemmers fortsatte vækstmuligheder,” siger han.

Skræddersyet seniorliv
Den nye overenskomst indfører begrebet ”Fleksibelt seniorliv”. Det giver mulighed for, at medarbejderen – op til fem år inden folkepensionsalderen – kan begynde at gå ned i tid. Nedgangen i tid finansieres af medarbejderens pensionsopsparing.

“Det er en landvinding, som ikke er set før. Det giver mulighed for, at man på den enkelte virksomhed kan tilrettelægge et fleksibelt seniorliv, der tager udgangspunkt i de ønsker og behov, som arbejdsgiver og medarbejder har,” siger Karsten Høgild og uddyber:

“Målet er at kunne fastholde medarbejdere, der nærmer sig pensionen. I takt med at pensionsalderen stiger, ser vi en stadig større gruppe, som ikke kan holde til at arbejde på fuld tid. Med ”Fleksibelt seniorliv” skaber vi rammerne for, at flere fra den gruppe kan fortsætte til gavn for alle parter. Vi må have gjort op med den stereotype opfattelse, at blot fordi man når en bestemt alder, så skal man stoppe sit aktive arbejdsliv. Vi mennesker er forskellige og derfor er fleksibilitet helt afgørende,” siger han.

“Der er givet og taget ved forhandlingsbordet – sådan vil det altid være, når to parter skal nå til enighed. Resultatet er tilfredsstillende, og det understøtter vores medlemmers fortsatte vækstmuligheder.”

Karsten Høgild, direktør, KA

Indførelsen af ”Fleksibelt seniorliv” gør det nødvendigt at hæve det arbejdsgiverbetalte pensionsbidrag med 1½ procentpoint over den tre-årige periode til 10,5 procent. Det samlede pensionsbidrag er 15 procent ved overenskomstens udløb i 2022. Det medarbejderbetalte pensionsbidrag stiger ikke.

Karsten Høgild mener, at politikerne, der i øjeblikket har travlt med at diskutere pensionsalder, bør lade sig inspirere af den nye overenskomst.

“Vores løsning sikrer frihed og fleksibilitet. I stedet for politisk dikterede løsninger er det langt bedre, at arbejdsmarkedets parter sammen finder fælles løsninger på området,” siger han.

Udvider fleksibiliteten
Den nye overenskomst betyder, at virksomhedernes omkostninger samlet set stiger i gennemsnit med 7,3 procent over den tre-årige overenskomstperiode.

“Der er tale om en reallønsstigning, men det kan ikke være anderledes på et tidspunkt, hvor det går godt økonomisk – på samme måde som der blev holdt igen på omkostningerne under finanskrisen,” siger Karsten Høgild.

Den nye overenskomst udvider arbejdsgivernes fleksibilitet i forhold til varsling af ændring af arbejdstid. Den nuværende frist på 14 dage reduceres til syv dage. På serviceområdet reduceres fristen fra syv dage til én dag.

Barnets 1. sygedag ændres til barnets sygedag, således det ikke længere er et krav, at det er barnets første sygedag, medarbejderen tager. Det styrker familiernes mulighed for at håndtere en travl hverdag.

Del denne artikel: