Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA tager afstand fra opfordringer til pjækkeri

I denne uge har man i Jyske Vestkysten og flere andre medier kunne læse, at en sektorformand i FOA legitimerer pjækkeri. Det tager KA kraftigt afstand fra.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Foto: Lars Salomonsen

Torsdag den 27. oktober kunne man i Jyske Vestkysten læse følgende replikskifte mellem Jyske Vestkystens journalist (J) og Karen Stæhr, sektorformand i social- og sundhedssektoren i FOA (K):

J: “Men hvad siger det om medarbejderne, at de nu i højere grad møder på arbejde, fordi de får en bonus?”
K: “Mener du, om de har pjækket før?”
J: “Det er dig, der siger det, men lad os bare sige det, ja.”
K: “Vi har alle dage, hvor man står op og tænker, at man ikke gider på arbejde. Hvor alt bare er sort, og hvor man mest af alt har lyst til at blive under dynen. Det betragter jeg ikke som pjæk. Man kan være syg på mange måder, man behøver ikke at have 39,8 i feber.”

Det oprører Karsten Høgild, direktør i KA og KA Pleje:
“Pjæk er uanset forklaringen uacceptabelt. Og det er meget alvorligt, når en valgt sektorformand i regi af FOA går ud og siger det, som hun siger. Det er med til at legitimere den opfattelse, at hvis man ikke har lyst til at gå på arbejde, kan man bare blive hjemme. Det er uholdbart.”

Er sygdom det samme som pjæk?
KA Pleje fik som arbejdsgiverforening i 2009 virksomheden Lindberg International til at foretage en undersøgelse blandt sine medlemsvirksomheder om netop sygefravær. Undersøgelsen viste blandt andet, at sygefraværet blandt de ansatte i KA Pleje-virksomheder i gennemsnit ligger på 4,9 sygedage pr. år.

“Vi har en anden opfattelse af situationen end FOA. Medarbejdere i vores medlemsvirksomheder udviser større ansvarlighed end FOA. Sygefraværet i vores medlemsvirksomheder et betydeligt lavere end i det offentlige,” bemærker Karsten Høgild.

I undersøgelsen kan man læse, at godt 40 procent af sygefraværet er enkelt sygedage. Men på baggrund af udtalelserne fra FOAs sektorformand, Karen Stæhr, giver det anledning til bekymring:

“Vi er glade for at sygefraværet er så lavt, som det er. Men hvis FOA har ret i, at sygedage kan være pjækkedage, sætter det vores undersøgelse i et noget andet lys,” bemærker Karsten Høgild.

Initiativer imod pjækkeri
I 2012 skal KA Pleje, som har overenskomst med FOA, påbegynde overenskomstforhandlingerne. Men Karsten Høgild siger, at udtalelserne om pjækkeri fra FOA giver anledning til overvejelser om, hvordan man kan komme pjækkeri til livs:

“Hvis pjækkeri er udbredt, vil vi gøre vores for at nedbringe det,” fastslår Karsten Høgild.

Han ser to muligheder, som kan komme i spil ved overenskomstforhandlingerne: Enten en bonus for 0 sygedage, som det har været fremme i medierne de seneste par dage. Eller at trække ansatte i lønnen for første sygedag:

“Vi er af princip imod at belønne folk for at passe deres arbejde. Det er det, de får deres løn for. Derfor er vejen frem at indføre en eller to karensdage, så medarbejdere selv betaler for første eller anden sygedag. Vi ønsker ikke at ramme dem, der virkelig er syge. Men vi vil forhindre, at folk bruger sygdom som et påskud for en fridag,” konstaterer Karsten Høgild.

Del denne artikel: