Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA vinder principiel sag om ansættelsesbeviser

Hvad skal det koste, hvis der er fejl i et ansættelsesbevis eller der slet ikke eksisterer et?

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Foto: Colourbox

I den konkrete sag har Veste Landsret afgjort, at det maximalt kan koste 10.000 kr., når der ikke er tale om skærpende omstændigheder. Det er en sejr for Kristelig Arbejdsgiverforenings medlemmer og for alle andre virksomhedsledere i Danmark – 3F havde krævet mere end 90.000 kr. i dette tilfælde.

Dommen er en omstødelse af den første dom, der faldt i april 2008. Dommen er vigtig, da Vestre Landsret klart melder ud, at det stadig er Højesterets retningslinjer fra 1997, der skal anvendes, uanset at folketinget i 2007 vedtog en ændring af ansættelsesbevisloven, med henblik på at domstolene skulle ændre deres udmåling af godtgørelsernes størrelse.

“Det at Landsretten slår fast, at Højesterets dom stadig er udtryk for gældende ret, skaber igen gennemskuelighed på det ansættelsesretlige område,” udtaler direktør Karsten Høgild fra Kristelig Arbejdsgiverforening.

“I perioden efter ændringen af lovgivningen på ansættelsesbevisområdet, har det lignet det vilde vest, når fagforeningerne kom på banen i disse sager. Der er blevet stillet krav om godtgørelser i en størrelsesorden, der lignede ren afpresning af de små og mellemstore virksomheder,” siger han og tilføjer:

“Det er rimeligt, at det skal koste en arbejdsgiver et mindre beløb, når man ved en fejl bryder ansættelsesbevisloven, men en lille fejl skal ikke kunne medføre at virksomheden bliver slået økonomisk ud af kurs. I denne sag havde 3F krævet mere end 90.000 kr. i godtgørelse, og for mindre virksomheder kan et beløb af den størrelsesorden være ødelæggende, og det har Landsretten altså slået fast, at man ikke skal være bange for som arbejdsgiver.”

Del denne artikel: