Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA vinder sag i Arbejdsretten

Arbejdsretten frifinder en KA-medlemsvirksomhed, som dermed kan følge overenskomsten mellem KA og Det Faglige Hus.

Af: Steen Elkjær

Foto: Colourbox

En af KA’s medlemsvirksomheder besluttede sig for at udvide virksomheden ved at opkøbe en anden virksomhed inden for nogenlunde samme branche.

KA-virksomheden var organiseret som en koncern, og ved opkøb af den anden virksomhed blev den søstervirksomhed til koncernens driftsselskab inden for samme branche.

De to selskaber eksisterede som søsterselskaber i to år, før det blev besluttet, at selskaberne skulle smelte sammen til ét selskab. Det skete ved, at det tilkøbte selskab blev fusioneret ind i det hidtidige driftsselskab.

3F protesterede
I netop den situation har Arbejdsretten tidligere fastslået, at man kan frasige sig overenskomsten for det selskab, der ophører ved at blive fusioneret ind i et andet selskab.

Det var meget vigtigt, da KA-virksomheden hele tiden havde været under KA-overenskomst, og det tilkøbte selskab var bundet af Industriens Overenskomst, der blandt andet har 3F som aftalepart.

Industriens Overenskomst blev frasagt, hvilket 3F og flere andre fagforbund gjorde indsigelse over for, da de mente, at der var opstået arbejdsretlig identitet mellem selskaberne under deres to år som søsterselskaber.

Sagen blev indbragt for Arbejdsretten, der bekræftede KA’s opfattelse af, at selskaberne var drevet som individuelle selskaber i deres tid som søsterselskaber, og dermed var der ikke opstået arbejdsretlig identitet mellem selskaberne, og dermed havde KA’s medlemsvirksomhed ret til at frasige sig 3F-overenskomsten.

Medlemsvirksomhed frifundet
Da sagen blev procederet for Arbejdsretten, var fagforeningens procedure beskæmmet af en alt for langvarig passage om, at KA’s medlemsvirksomhed var ejet af et KA-bestyrelsesmedlem, og fagforeningen mente, at dette skulle have indflydelse i sagen.

Det forholder sig naturligvis sådan, at alle er lige for loven, og medlemmer af KA’s bestyrelse skal ikke have en anderledes vurdering end alle andre i retssystemet. Arbejdsretten forholdt sig ikke til fagforeningens synspunkt, da det ikke var nødvendigt for sagens afgørelse.

KA’s medlemsvirksomhed blev frifundet, og dermed kan hele virksomheden leve videre under overenskomsten mellem KA og Det Faglige Hus.

Sager, der handler om virksomhedsoverdragelser, er altid komplicerede. Derfor er det vigtigt at søge den nødvendige rådgivning ved at kontakte KA.

Del denne artikel: