Højesteret fastslår i dommen:
1) Ubetydelige fejl i ansættelsesbeviset skal ikke straffes med godtgørelse.
2) Der, der er aftalt skal skrives ind i ansættelsesbeviset.
3) Det er tilstrækkeligt at henvise til overenskomsten.
4) Det er ikke et krav, at overenskomsten skal udleveres.
Dermed vandt KA den sag, som man oprindeligt tabte ved Sø- og Handelsretten, men valgte at anke, fordi man ønskede en principiel afgørelse om hvilket krav, man kan stille til et ansættelsesbevis.
“Det er glædeligt, at Højesteret i dag har lagt vægt på, at der på ansættelsesbeviset, skal stå skrevet præcist det, der er indgået aftale om mellem arbejdstager og arbejdsgiver. Og at det essentielle på et ansættelsesbevis dermed er, at der står skrevet, hvad man har aftalt – og ikke et specifikt timetal, hvis jobbet har varierende arbejdstimer,” siger direktør Karsten Høgild.
“Dommen giver os som arbejdsgivere håb for, at det for fremtiden bliver lettere for arbejdsgiverne at udfylde ansættelsesbeviser, uden at skulle frygte urimeligt høje godtgørelser for ubetydelige fejl,” tilføjer han.
Sagen vedrører en tankstation, der havde en del ansatte til varierende antal timer og med varierende vagtplan. Medarbejderen, der via HK har indbragt sagen blev gjort opmærksom på dette, da hun blev ansat, ligesom det fremgik af jobannoncen.
Virksomhedens politik har været at gennemgå ansættelsesbeviset og overenskomstens regler grundigt med de nyansatte. Det fandt Sø- og handelsretten ikke var tilstrækkeligt..
Sø- og Handelsretten dom af d. 17.4.2007 fastslog nemlig, at medarbejderen skulle have en godtgørelse på kr. 10.000 og at virksomheden skulle betale sagens omkostninger på kr. 8.000.
“Men Højesteret har med dommen i dag væsentligt indskrænket området for, hvornår en lønmodtager kan få tilkendt en godtgørelse ved domstolene, og det ser KA som et vigtigt signal til både virksomheder og lønmodtager,” slutter Karsten Høgild.