Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KAs formand: Styrk mikrovirksomheder

Mikrovirksomheder betaler de højeste renter og er mest pressede af bankernes kreditklemme. Derfor har de behov for en håndsrækning i form af en skattekredit, mener KAs formand.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Foto: Lars Salomonsen

Hvis man for alvor ønsker at gøre noget godt for mikrovirksomhederne i en tid, hvor finansieringsklemmen er en realitet, så skal regeringen give mikrovirksomheder mulighed for en skattekredit. Sådan lyder budskab fra KAs formand, Svend Erik Bøytler Rahbek, som via Håndværksrådet har præsenteret forslaget for regeringen, som torsdag klokken 11 fremlægger sin længe ventede vækstplan.

“Vi skal have øget egenkapitalen i de mindste virksomheder, så deres mulighed for at få kredit i banken forbedres. Ved at tilbyde en skattekredit dækker vi alle selskabsformer, og vi kan målrette det til specifikt mikrovirksomhederne,” siger Svend Erik Bøytler Rahbek, formand for KA og indehaver af Revisionshuset i Løsning.

En skattekredit giver kort fortalt mikrovirksomheder mulighed for at øge bundfradraget i selskabs- eller virksomhedsskatten med op til 100.000 kroner op om året mod at et tilsvarende beløb hensættes i egenkapitalen. Skattekreditten skal kun gælde mikrovirksomheder med op til 10 ansatte med en maksimal omsætning på 10 millioner kroner om året. Når virksomhedens egenkapitalprocent udgør 20 procent af omsætningen, vil mikrovirksomheden ikke længere kunne få en skattekredit.

“Det bliver målrettet de virksomheder, der har det største behov – på grund af grænsen på de 20 procent,” fastslår Svend Erik Bøytler Rahbek.

Hvad har inspireret dig til dette forslag?

“Jeg oplever, at det især er de mindste virksomheder, som har svært ved at skaffe ekstern finansiering. Derfor er der behov for enkle initiativer, der kan understøtte virksomheder i at bygge en egenkapital op.”

Svend Erik Bøytler Rahbek forklarer, at mikrovirksomheder over de sidste 12 år har været udfordret af rentesatser, der i gennemsnit ligger mellem en og to procentpoint over øvrige virksomheders rentesatser. Og den udfordring vil en skattekredit til mikrovirksomhederne kunne lette.

Hvor sandsynligt er det, at regeringen har det med i sin vækstplan?

“Det er nok usandsynligt – i hvert fald i forhold til det, der er sivet ud. Det har handlet om muligheden for et fradrag, hvis man investerer i virksomheder. Men det giver ikke noget direkte på virksomhedens side, og det ændrer ikke noget på den udfordring, mikrovirksomhederne har i forhold til at styrke egenkapitalen.”

Det forslag, der er kommet frem, kan ikke erstatte dit forslag?

“Nej. Det vil være meget få mikrovirksomheder, som vil være interesseret i at få eksterne investorer ind i ejerkredsen, som det er lagt op til i det forslag. Det vil typisk heller ikke være relevant i mikrovirksomhederne. Det er ikke et dårligt forslag, men vores forslag dækker helt specifikt mikrovirksomheder, som er udfordret af meget høje renter.”

Forslaget fra KAs formand er en del af i alt syv forslag, som Håndværksrådet har forelagt regeringen, mens den har arbejdet på sin vækstplan.

Del denne artikel: